Muisti järjestää koko perheen itsenäisyyspäiväjuhlan 6.12.

Sodan ja rauhan keskus Muistin julkisivu talvisena päivänä.

Sodan ja rauhan keskus Muisti järjestää itsenäisyyspäivänä 6.12. koko perheen itsenäisyyspäiväjuhlan. Luvassa on ohjelmaa ja työpajoja, joihin kaikkiin on vapaa pääsy. Juhlapäivän kunniaksi liput Muistin näyttelyyn ovat 10 euroa kassalta, alle 12-vuotiaat pääsevät maksutta. Näyttelyssä on lapsille kuvasuunnistusta.

– Itsenäisyyspäivä on Suomessa merkittävä juhlapäivä. Perinteisesti Suomessa on itsenäisyyspäivänä muistettu toisen maailmansodan veteraaneja ja demokratian säilymistä. Me Muistissa näemme, että Suomen itsenäisyys ja kaikki siihen vaikuttaneet tekijät ovat muistamisen, juhlimisen ja iloitsemisen arvoisia. Haluamme, että tämä on yhdessäolon ja yhteisöllisyyden päivä, kertoo Muistin Anna-Maija Hunter.

Kahvila Rauhaan on mahdollisuus tulla nauttimaan itsenäisyyspäivän juhlalounasta kello 10.30–14.30 tai viettämään linnan juhlien etkoja kello 15.30–17.30. “Rauhan lentokoneita” pääsee askartelemaan kello 10–12. Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis Trio esiintyy Muistin auditoriossa kello 12. Naisten valmiusliitto esittelee 72 tunnin hätävaraa kello 10–12 ja kello 13–15 pääsee pohtimaan itsenäisyyden merkitystä ja tekemään aiheesta yhdessä yhteisöllistä taidetta.

Myös Muistin piha-alueella tapahtuu, kun kello 10–14 Mikkelin Reserviläiset esittelevät vanhan ajan majoitustukikohtaa ja reserviläistoimintaa. Mikkelin radioamatöörit ja Kaakkois-Suomen viestikilta saapuvat esittelemään kello 11–15 toimivaa perinneradioasemaa ja Suur-Savon Reserviupseeripiiri ry ja Mikkelin reserviupseerit ry esittelevät FN Expert Noptel -ampumasimulaattorijärjestelmää sekä komentopaikka-ajoneuvoa kello 12–14.

Yhteisillä linnan juhlien etkoilla kahvila Rauhassa Etelä-Savon musiikkiteatteriyhdistys Waulinko ry esittää Suomen tasavallan 5. presidentin, Risto Rytin vierailun ohessa musiikkia 1940-luvulta kello 16.30. Waulinko on mikkeliläisten musiikkiteatteritekijöiden Aapo Orasen, Juho Puikkosen, Mimmi Rantalan ja Minttu Tamskin syksyllä 2022 perustama uusi musiikkiteatteriyhdistys. 

Tapahtuman tuottaa Volat Oy:n Saara Vauhkonen ja tapahtumaa rahoittaa Mikkeli Events -hanke. Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, mutta siitä toivotaan jokavuotista itsenäisyyspäiväperinnettä.