Uusi suunta vaati rohkeita ratkaisuja – Mikkelin Musiikkijuhlien festivaalijohtaja Teemu Laasanen palkittiin Pro Mikkeli -mitalilla

Teemu Laasanen.

Teemu Laasanen on johdattanut Mikkelin Musiikkijuhlat kohti muutoksia ja uutta menestystä. Kevättalvella 2022 Musiikkijuhlat joutui uuteen tilanteeseen: Vuosikymmenten yhteistyö pietarilaisen Mariinski-orkesterin kanssa oli lopetettava Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Tilalle saatiin länsi ja lontoolaisväriä. Kaupunginhallitus myönsi Laasaselle Pro Mikkeli -mitalin.

– Ilmoitus Pro Mikkeli -mitalin saamisesta tuli täysin puskista ja yllättäen, Laasanen myöntää.

– Hienolta tuntuu, mutta tämä on samalla Musiikkijuhlien yhteinen mitali, festivaalijohtaja jatkaa.

Kun maailman myllerrys heijastui Mikkeliin, Laasanen osoitti suunnitelmallisuutta ja periksiantamattomuutta. Ennen kaikkea hän uskoi asiaansa yhdessä Musiikkijuhlien hallituksen kanssa.

– Koen, että Musiikkijuhlat instituutiona on onnistunut vaikean maailmantilanteen aikana. Ensin oli koronakriisi yli kahden vuoden ajan – tapahtuma-ala oli aikamoisessa masennuksessa. Sitten tuli sota, joka vaikutti kaikista Suomen festivaaleista eniten juuri Musiikkijuhliin, koska olimme profiloituneet Pietari-yhteistyöhön.

Laasasen mukaan Musiikkijuhlat onnistui uuden toivon luomisessa. Uusi toivo oli myös kesän 2022 Musiikkijuhlien teemana.

– Pystyimme uudistumaan ja luomaan positiivista energiaa kaikesta ympäröivästä negatiivisuudesta huolimatta. Koen siis, että tämä on palkinto myös Musiikkijuhlien työlle, Laasanen sanoo.

Rohkeat ratkaisut veivät uuden äärelle

Laasanen myöntää, että kevät 2022 täyttyi riskien ottamisesta. Yhteistyö Mariinskin ja kapellimestari Valeri Gergijevin kanssaoli katkaistava. Uudet mahdollisuudet avautuivat.

– Kaikki luova tekeminen vaatii toki rohkeutta. Täytyy uskoa omaan visioon. Otimme melkoisen uskon loikan, kun laitoimme Erkon säätiölle avustushakemus maaliskuun lopussa, mutta ennen sen julkistusta toukokuussa meidän oli jo pakko julkaista festivaalin ohjelma ja laittaa liput myyntiin. Lippujen hinnat oli laskettu avustuksen varaan. Ilman tuota avustusta Musiikkijuhlat olisi tehnyt merkittävän tappion ja silloin usko olisi ollut koetuksella, Laasanen pohtii.

– Toisaalta Musiikkijuhlien hallitus ja minä uskoimme ratkaisuumme ja olimme vahvasti sen takana. Se oli yhteinen uskon näyte. Kun on riittävästi tahtoa ja kun tehdään töitä asian eteen, rohkeuskin palkitaan.

Yhteistyö lontoolaisen Philharmonia Orchestran kanssa tiedotettiin keväällä suurin kirjaimin. Arvostetun orkesterin vierailu poiki lopulta neljä vuotta kattavan sopimuksen, mitä voidaan pitää enemmän kuin erinomaisena korvaajana Mariinskille. Itä vaihtui länteen, mutta Philharmonia ei suinkaan ollut ainoa vaihtoehto kansainvälisten orkesterien joukosta.

– Lähestyin muitakin orkestereja. Voin mainita Lontoosta toisenkin eli BBC Symphony Orchestran, jonka ylikapellimestarina on Sakari Oramo. Keskustelin myös Mikko Franckin kanssa Ranskan radion filharmonikoista sekä Klaus Mäkelän eri orkesterien kanssa. Kyllä niitä oli viisi tai kuusi orkesteria ja kapellimestaria, joiden kanssa keskustelin, Laasanen paljastaa.

Asiat kuitenkin loksahtivat paikalleen Philharmonian kanssa, jota johtaa jo vuoden 2021 Mikkelin Musiikkijuhlilla vieraillut Santtu-Matias Rouvali. Kapellimestarien ”rock-tähti” hurmasi jälleen yleisönsä Mikkelissä kesällä 2022.

Pitkäaikaisen sopimuksen siemen kylvettiin Mikkelin kesässä

Ei ole itsestään selvää, että maailmaa kiertävien ammattimuusikkojen kokoonpano osoittaa suurta ja aitoa kiitollisuutta festivaalijärjestäjiä kohtaan. Mikkelissä välitön tunnelma ja huolenpito kuitenkin tekivät vaikutuksen.

– Karonkkaillallisella pidettiin spontaani puhe. Siellä he (lontoolaiset) painottivat, ettei heistä ole missään muualla pidetty niin hyvää huolta kuin Mikkelissä. He olivat juuri ennen Mikkeliä vierailleet Dubaissa. Heille tyypillinen kiertue-elämä on sitä, että järjestäjä osoittaa hotellin, josta lähdetään harjoituksiin. Sitten on konsertti ja sitten taas kuljetus hotellille ilman mitään muuta ohjelmaa.

Laasasen mukaan Philharmonia tunsi olonsa kotoisaksi. Suomalainen vieraanvaraisuus ja pieni, rauhallinen ympäristö puhuttelivat metropoleja kiertäviä muusikkoja ikimuistoisella tavalla.

– He eivät olleet pelkästään töissä soittamassa ja sitten suuntaamassa kohti seuraavaa kohdetta. Me järjestimme heille toimintaa, johon kuului tietysti perinteinen jalkapallo-ottelu, saunoimme ja seurustelimme, veimme tuoreita mansikoita esiintymispaikalle, paistoimme makkaraa heidän majapaikassaan Paukkulassa. Olimme koko ajan heidän kanssaan aktiivisessa vuorovaikutuksessa.

Ratkaiseva askel kohti suurempaa festivaalia

Syksyllä 2018 Mikkelin Musiikkijuhlien festivaalijohtajana aloittanut Teemu Laasanen miettii tapahtuman muutosta ja kehittymistä laajemminkin.

– Ilmassa on paljon kerrannaisvaikutuksia. Vuoden 2023 Musiikkijuhlien ajankohta muuttuu heinäkuun loppuun ja elokuun alkuun, joten se vaikuttaa oleellisesti suomalaiseen festivaalikalenteriin. Olemme nähneet siinä pelkästään positiivisia asioita. Matkailijoita saamme paitsi Suomesta myös mahdollisesti Keski-Euroopasta. Maksullisia konsertteja on lähes kaksikymmentä ja niiden lisäksi yli viisikymmentä oheistapahtumaa.

Laasanen myös avaa lukuja yleisötavoitteiden suhteen.

– Meillä on selkeä kasvusuunnitelma. Aiemmin Musiikkijuhlat oli paljon Mariinskin varassa. Pietarilaisilla oli rajattu määrä konsertteja, joiden ympärille pystyi rajatusti rakentamaan ohjelmaa. Toki oman näköistä ohjelmistoa rakennettiin tietoisesti jo silloin, ettemme jäisi koskaan tyhjän päälle, jos Mariinski-yhteistyö loppuu. Nyt se sitten loppui tällä tavalla, mutta viime kesänä ensimmäistä kertaa festivaalin historiassa ylitimme kokonaiskävijämäärässä 10 000 kävijää. Ensi vuoden tavoite on 18 500 kävijää. Vuonna 2024 haluamme puhkaista 20 000 kävijän rajan.

Laasasen mainitsemat kävijämäärätavoitteet vaativat suurta kasvua. Se ei kuitenkaan pelota.

– Musiikkijuhlat on elämysten antaja. Kansainvälisellä mittapuulla tulemme olemaan festivaali, jonne lähdetään varta vasten pitkienkin matkojen päässä, koska tarjolla on ainutlaatuisia elämyksiä.

Itsenäisyyspäivä herättää kiitollisuutta

Teemu Laasanen sai Pro Mikkeli -mitalinsa Suomen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Mikkelin eteen tehtävä työ on työtä myös isänmaan eteen. Itsenäisyyspäivä herättää festivaalijohtajassa lämpimiä ajatuksia.

– Itsenäisyyspäivä on joka vuosi tärkeä hetki muistaa yli sadan vuoden takaisia tapahtumia ja olla kiitollinen siitä, mitä joskus on tehty. Me saamme toimia vapaassa maassa ja meillä on lähes rajattomat mahdollisuudet toteuttaa itseämme. Suomi on hyvä maa asua, elää, yrittää ja järjestää tapahtumia.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ja sitä seurannut raskas maailmanaika on lyönyt vaikutuksensa monelle eri alalle. Sodan uhka muuttui ihmisten ajatuksissa mahdolliseksi, mutta Suomen kohdalla ei konkreettiseksi. Laasanen kokee musiikin ja taiteen tarpeellisena kanavana rauhoittaa mieltä ja luoda uskoa tulevaan.

– Uskon, että Suomen poliittinen johto pystyy säilyttämään täydellisen suvereniteettimme kaikissa tilanteissa. Näin itsenäisyyspäivänä sitä on hyvä miettiä.

Teemu Laasanen
– syntynyt 17.5.1975 Lappajärvellä
– Mikkelin Musiikkijuhlien festivaalijohtaja syksystä 2018 lähtien
– asuu Mikkelin Otavassa
– harrastaa šakkia, punttisalia ja lukemista

Kuva: Laura Luostarinen