Hyvinvointialue aloittaa toimintansa tammikuussa – Asiakkaiden palvelut sujuvat samaan tuttuun malliin vuodenvaihteessa

Eloisan logo.

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa aloittaa toimintansa 1.1.2023. Asukkaiden on keskeistä tietää, että palvelupisteet ja toimipaikat ovat ennallaan vuodenvaihteen siirtymän yli. Myös palvelunumerot pysyvät ennallaan. Sen sijaan eriasteiset häiriöt esimerkiksi järjestelmissä ovat todennäköisiä alkuvuoden aikana ja tämä voi aiheuttaa ruuhkautumista palveluissa.

Eloisassa tahtotilana on, että vuodenvaihteen siirtymä on asiakkaiden kannalta mahdollisimman sujuva. Palvelu- ja toimipisteet ovat samat, ja palvelunumerot pysyvät ennallaan.

– Kaikessa valmistelutyössä keskitymme tällä hetkellä ainoastaan turvalliseen ja sujuvaan siirtymään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikki työ keskittyy nyt henkilöstön siirron ja palkanmaksun varmistamiseen sekä tietojärjestelmien toimivuuden turvaamiseen, jotta asukkaiden palvelut sujuvat häiriöttä, hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä sanoo.

− Rehellistä on myös sanoa, että on meillä todennäköisesti eri asteisia häiriöitä alkuvuodesta. Jo pelkästään näin ison henkilöstön perehtyminen uusiin järjestelmiin tarkoittaa sitä, että palvelut voivat alkuun vähän tökkiä, Seppälä toteaa.

Jos ja kun häiriöitä tulee, Eloisa viestii niistä mediatiedotteilla, verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissa. Myös Mikkelin kaupunki jakaa tietoa kanavissaan.

Eloisaan siirtyminen on jättiuudistus

Seppälä korostaa, että kyse on valtavan isosta uudistuksesta. Sen vuoksi sujuva muutos ei ole itsestään selvä.

− Valmista alkaa olla vasta vuonna 2024. Ensi vuoden aikana keskitymme vielä täysillä uuden organisaation ja toimintamallien luomiseen, yhteensovittamiseen ja käynnistämiseen.

Eloisasta tulee Etelä-Savon suurin työnantaja − hyvinvointialue työllistää noin 8000 sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaista vuoden alusta alkaen.

Tutut palvelut ja palvelunumerot toimivat vuodenvaihteessa

Terveyspalvelut, kuten päivystyspalvelut, terveys- ja sotekeskukset ja sairaalat jatkavat vuodenvaihteessa toimintaansa kuten tähänkin saakka. Palvelunumerot pysyvät ennallaan.

Sosiaalipalveluissa palvelut ja toimipisteet jatkuvat myös ennallaan. Hyvinvointialueen vammaispalvelut tulevat sisältämään myös Vaalijalan palvelut. Palvelunumerot pysyvät ennallaan.

Myös ikääntyneiden palveluissa palvelut jatkuvat katkeamatta. Palvelupisteet ja toimipaikat jatkavat ennallaan. Uutena asiana Eloisan ikäihmisten palveluissa tulee entisten numeroiden rinnalla käyttöön yhteinen palvelunumero 015 211 557 kello 9−15. Tästä numerosta saa 1.1.2023 alkaen ohjausta, neuvontaa ja tietoa ikääntyneiden palveluista koko Eloisan alueella. Vanhuspalvelulain uudistus 1.1.2023 tuo tullessaan uutuutena myös ikäneuvolatoiminnan, vahvistaa yhteisöllistä asumista ja tukea perhehoitoon ja omaishoitoon. Näistä viestitään lisää alkuvuonna.

Päivittäinen toiminta jatkuu paloasemilla kuten ennenkin. Pelastustoiminnan toimintavalmius pidetään samalla tasolla, eikä asukkaalle ole tulossa muutoksia.

Eloisan uuden, yhteisen puhelinvaihteen numero on 015 411 4100 vuoden alusta alkaen. Vanhat numerot toimivat myös ja kääntyvät uuteen numeroon. Eloisan henkilöstön sähköpostit tulevat muuttumaan muotoon etunimi.sukunimi@etelasavonha.fi. Kaikista uudistuksista tiedotetaan vielä erikseen.