Sellotaituruutta kaupunginorkesterin konsertissa torstaina 15.12.

Senja Rummukainen.

Mikkelin kaupunginorkesteri tarjoilee joulun alla pääkapellimestari Erkki Lasonpalon johdolla laajan kattauksen suomalaista musiikkia, kun orkesteri saa solistikseen sellisti Senja Rummukaisen (kuvassa). Rummukainen tulkitsee yhdessä orkesterin kanssa Aulis Sallisen teoksen Nocturnal Dances of Don Juanquixote. Lisäksi konsertissa kuullaan teoksia Sibeliukselta, Alakotilalta sekä Siri Branderilta. Konsertti kuullaan 15.12. kello 19 Mikaelissa.

Don Juan on legendaarinen naistenmies ja seikkailija, Don Quijote taas surullisen hahmon ritari. Molemmat ovat yhtä aikaa koomisia ja traagisia, jopa dramaattisiakin hahmoja, eivätkä he varmasti jätä ketään kylmäksi – ainakin molempien vaikutuksen, esiintymisten ja jopa parodioimisten määrä kirjallisuudessa puhuu puolestaan.

Mutta entä, kun kahdesta Donista tuleekin yksi? Aulis Sallisen hellän ironisissa käsissä Don Juanquixote lähtee puoliensa tapaan yöllisille retkilleen, mutta keiden kanssa hän tanssii, vai tanssiiko? Mistä nuo popviittaukset tuohon putkahtivat? Miksi soolosello vinksauttelee rytmejä aivan miten sattuu? Mitä ihmettä täällä tapahtuu? Vaikka kysymyksiin ei löytyisikään suoria vastauksia, on meno ja meininki niin hämmentävän kiehtovaa, että teoksesta on tullut Sallisen suurin hitti, joka on alkanut jo kiertää sellistien sukupolvelta toiselle. Nyt viestikapulaan tarttuu hurmaava Senja Rummukainen, joka taikoo tupla-Donin seikkailuista satumaista satiiria.

Senja Rummukainen nousi konserttiyleisön tietoisuuteen voitettuaan Turun sellokilpailun 2014. Sen jälkeen Rummukaisen maine on vain jatkanut kasvuaan niin kotimaassa kuin kansainvälisilläkin areenoilla, josta esimerkkinä muun muassa Elgarin sellokonserton esittäminen BBC:n sinfoniaorkesterin solistina. Solistitehtävien ohella Rummukainen on kysytty kamarimuusikko. 

Yöfantasioinnin seurana on tarjolla joukko pienempää, muttei suinkaan kevyempää ohjelmistoa, jossa Sibeliuskin oli kaiken muun ohella mestari – niin mutkattoman luontevasti hän esimerkiksi herkistelee maalaiselämää Suite champêtressa. Myös eläinaktivismin edelläkävijä Siri Branderin ja kansanmusiikin revisioija Timo Alakotilan miniatyyreissä liikkuu sekä juurille palaamisen että uusien tuulien tuntoja. Joulunviettoon valmistaudutaan siis Erkki Lasonpalon johdolla harvinaisen voimallisesti tässä ja nyt eläen – carpe diem!

Taiteilijahaastattelussa ovat Erkki Lasonpalo ja Senja Rummukainen Mikaelin lämpiössä kello 18.30.

Liput konserttiin osoitteesta lippu.fi.