Vuoden lyhyintä päivää 21.12. vietetään elokuvissa

Animaatiokuva yleisöstä elokuvateatterissa.

Keskiviikkona 21.12. vietetään vuoden lyhimmän päivän lisäksi kansainvälistä lyhytelokuvapäivää. Viimevuotiseen tapaan Kulttuurin unelmavuosi 2022 -hanke kutsuu kaikki elokuvan ystävät elokuvateatteri Ritziin katsomaan tämän vuoden lyhytelokuvapäivän elokuvia.

Kello 16.30 alkavassa näytöksessä nähdään kaiken kaikkiaan viisi lyhytelokuvaa. Kymmenvuotisjuhlansa kunniaksi Lyhytelokuvapäivän työryhmä on tänä vuonna kuratoinut elokuvateattereille näytöskokonaisuuden ”Matka lyhyestä pitkään”. Näytöksessä nähtävät lyhytelokuvat ovat ohjaajilta, jotka ovat tänä vuonna debytoineet pitkän näytelmäelokuvan tekijöinä. Yksi heistä on mikkeliläislähtöinen Kikka-elokuvan ohjaaja Anna Paavilainen. Näytöksessä nähdään elokuvat Play Rape (Anna Paavilainen, 2019), Sudenveistäjä (Aino Suni, 2011), Tiikeri (Mikko Myllylahti, 2018), Talousennustajat (Reetta Huhtanen, 2018) ja Nukkemestari (Hanna Bergholm, 2018).

– Vuosi sitten Kulttuurin unelmavuotta starttailtiin samoissa merkeissä elokuvateatteri Ritzissä. Silloin kaupunkilaisilta kerättiin vielä viimeiset toiveet ja ideat ennen unelmavuoden alkamista. Nyt haluaisimmekin kuulla ihmisten kommentteja, mietteitä ja palautetta kuluneesta vuodesta ja siitä, miten se on mennyt. Niitä voi tulla kertomaan paikan päälle ennen leffojen alkua, sanoo hankekoordinaattori Tiina-Riikka Turunen.

Kulttuurin unelmavuoden päätöstä juhlitaan uudenvuoden aattona konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa. Big Bang Big Band -konsertissa esiintyy Mikkelin kaupunginorkesteri yhdessä Savonlinnan orkesterin ja Savonlinna Big Bandin kanssa.  

Kymmenettä kertaa Suomessa vietettävä lyhytelokuvapäivä on alun perin kotoisin Ranskasta ja nykyään sitä vietetään viidessätoista maassa. Päivän tavoitteena on lisätä lyhytelokuvan näkyvyyttä sekä tuoda lyhytelokuvanäytöksiä kaikille elokuvan ystäville.

Kulttuurin unelmavuoden tavoitteina ovat kulttuurin saatavuuden ja saavutettavuuden lisääminen, kulttuuri-, taide- ja tapahtuma-alan tekijöiden työllistäminen sekä hyvinvoinnin lisääminen alueella. Hanke edistää kokonaisvaltaisesti sosiaalista, kulttuurista ja taloudellista kestävyyttä. Hankkeen rahoittavat Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Mikkelin kaupunki.   

NÄYTÖKSEN ELOKUVAT

Play Rape
Suomi | 2019 | Fiktio | 20 min | Ohjaaja: Anna Paavilainen | Fin/Eng | 12
Nuori naisnäyttelijä Emppu (Julia Lappalainen) harjoittelee raiskauskohtausta arvostetun teatterin klassikkonäytelmässä. Vaikka raiskauskohtauksessa jokin hiertää, kunnianhimoinen Emppu haluaa toimia ammattimaisesti ja tehdä työnsä hyvin. Eri ammattilaiset kuitenkin valmistelevat jo raiskauskohtausta tahollaan: pukuja ommellaan, tekoverta testataan. Koneiston pysäyttäminen tuntuu vaikealta.

Sudenveistäjä
Suomi | 2011 | Fiktio | 13 min | Ohjaaja: Aino Suni | Fin/Eng | S
Sudenveistäjä on tarina Sulosta (Kai Lehtinen), yksinäisen suden elämää viettävästä ITE-taiteilijasta, joka tapaa ensimmäistä kertaa tyttärensä Venlan (Jaana Joensuu). Sulo ajaa Ladallaan tytön muuttokuormineen halki lumisen Suomen ja joutuu lopulta päättämään kertooko tietämättömälle tytölle isyydestään. Matka perille on kuitenkin mutkainen.

Tiikeri
Suomi | 2018 | Fiktio | 11 min | Ohjaaja: Mikko Myllylahti | Fin/Eng | 12
Talvisena iltana isä tulee kotiin humalassa. Tiikeri on huoneessaan ja äiti nukkuu sohvalla. Riita puhkeaa. Isällä on haulikko. Tiikeri ja äiti pakenevat ulos. Karmiva hiljaisuus laskeutuu. Tiikerin on palattava sisälle katsomaan mitä on tapahtunut – ja samalla otettava ensimmäiset askeleet kohti itsenäisyyttä.

Talousennustajat
Suomi | 2015 | Dokumentti | 23 min | Ohjaaja: Reetta Huhtanen | Fin/Eng | S
Lyhyt dokumenttielokuva yliluonnollisesta talousoliosta, joka säätelee elämäämme ailahtelevilla tunnelmillaan, hermoiluillaan, myrskyillään ja syöksykierteillään.

Nukkemestari
Suomi | 2018 | Fiktio | 15 min | Ohjaaja: Hanna Bergholm | Ei dialogia | 12
Yksinäinen nainen antaa miehen muuttaa itsensä nukeksi, jotta edes joku hyväilisi häntä. Mutta kun mies kyllästyy nukkeen, tämä ei päästäkään irti. Näyttelijöitä ja nukkeja yhdistävä fantasiadraama Nukkemestari on kauhuelementtejä sisältävä runoelma rakkaudenkaipuusta, esineellistävästä parisuhteesta ja toiseen ihmiseen takertumisesta.