Mikkelin seudun matkailun kehittämispalkinnot kahdelle pitkän linjan toimijalle

Kenkäveron päärakennus.

Mikkelin seudun matkailupalvelu ry myönsi Vuoden 2022 Matkailuteko -palkinnon Kenkäverolle ansiokkaasta työstä Mikkelin seudun matkailun hyväksi. Vuoden 2022 Matkailun edistämisteko -palkinnon sai pitkäaikainen vapaa-ajanasukas, Mikkelin seudun matkailun ja vapaa-ajan asumisen kehittäjä ja puolestapuhuja Ilkka Juva.

Palkinnot jaettiin Etelä-Savon Yrittäjägaalassa, joka järjestettiin 21.1.2023 Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa.

Kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen Kenkävero elää ajan hengessä

Vuoden 2022 Matkailuteko-palkinnon saaja Kenkävero on upea nähtävyys pihapiireineen 5-tien varrella, Saimaan rannalla Mikkelissä. Ravintola, myymälät, puutarha ja tapahtumat muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden, jonne vierailijat tulevat viihtymään sekä läheltä että kauempaa.

– Koko yli kolmenkymmenen vuoden ajan olemme uskoneet omaan asiaamme ja arvoihimme. Niistä on vuosikymmenien aikana myös kehittynyt megatrendejä; suomalaisuus, paikallisuus, käsityöläisyys, aitous. Vastuullisuus ja käsityöläisyys ovat kuuluneet aina yhteen, ja vastuullisuus tulee olemaan myös tulevia kehittämistoimenpiteitämme ohjaava trendi lähivuosina, kertoo Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi.

Kenkäveron toimintaa ja palveluja on kehitetty kulttuurihistoriallisesti arvokasta pappilamiljöötä kunnioittaen, mutta myös ketterästi ajan haasteisiin ja kysyntään vastaten.

– Kenkävero on esimerkki yrityksestä, joka kehittää toimintaansa jatkuvasti ja joka on pystynyt muuntautumaan alati muuttuvassa toimintaympäristössä hyvästä palvelusta ja laadusta tinkimättä. Kenkäveron koko henkilöstö on sitoutunut yrityksen ja Mikkelin seudun menestyksen edistämiseen. Intohimo kauneuteen, laatuun ja kestävällä tavalla tuotettuihin palveluihin sekä käsin tehtyihin tuotteisiin saa asiakkaat palaamaan Kenkäveroon yhä uudelleen. Suomen kaunein pappilamiljöö on saanut upean uuden elämän, josta koko Mikkelin seutu voi olla ylpeä, Mikkelin Seudun Matkailupalvelu ry:n toimitusjohtaja Maisa Häkkinen perustelee valintaa. 

Kotimaiset asiakkaat ovat Kenkäverolle, kuten monelle muullekin Mikkelin seudun matkailuyritykselle, tärkein kohderyhmä. Anne Ossi kiittelee paikallisia asukkaita kannustuksesta haastavina aikoina.

– Mikkeliläiset ovat huolehtineet siitä, että Kenkävero on ympäri vuoden avoinna oleva, yksi maakunnan suosituin käyntikohde. Paikalliset ihmiset ovat meidän kivijalkamme ja parhaita mainostajiamme. Tärkeä rooli menestyksessämme on myös sitoutuneella henkilökunnallamme, jolla on riittänyt intohimoa olla mukana uudistyössä vuodesta toiseen.

Osansa kiitoksista saa myös Mikkelin seudun matkailun kehittämishankkeet.

– Teemme kehitystyötä koko ajan, jotta asiakkaidemme mielenkiinto säilyy. Siinä kehittämishankkeilla on ollut merkittävä rooli. Niillä on saatu aikaiseksi merkittäviä tuloksia ja se puolestaan on mahdollistanut jatkuvuuden, Ossi toteaa.

Pitkäjänteinen työ Mikkelin seudun puolesta toi palkinnon Ilkka Juvalle

Vuoden 2022 Matkailun edistämisteko -palkinto myönnettiin Ilkka Juvalle ansiokkaasta vaikuttamisesta Mikkelin seudun matkailun ja vapaa-ajan edistämiseksi. Puumalan vapaa-ajan asukkaana jo vuodesta 1985 viihtynyt Juva on toiminut Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunnan (nykyisen kausiasukasvaltuuskunnan) jäsenenä ja puheenjohtajana, Mikkelin Seudun Matkailupalvelu ry:n hallituksen jäsenenä vuodesta 2015 ja Sodan ja rauhan keskus Muistin hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2019.  

– Ilkka Juvan rakkaus Saimaata ja Mikkelin seutua kohtaan on tarkoittanut väsymätöntä edunvalvontaa valtakunnan ylimmillä tasoilla, aktiivista osallistumista ja osaamisen jakamista seudun matkailun ja vapaa-ajan kehittämiseen, toteaa Mikkelin Seudun Matkailupalvelu ry:n toimitusjohtaja Maisa Häkkinen.

Motivaatiotaan aktiiviseen osallistumiseen Mikkelin seudun matkailun kehittämiseksi Juva kuvaa seuraavasti: “Mikkelin seudulla viihdyn tunnelman vuoksi. Eläminen, asiointi ja osallistuminen on helppoa. Työtä tehdään ja palveluja tarjotaan enemmän ihmiseltä ihmiselle kuin myyjältä ostajalle. Kun näen asiat näin, olen halunnut myös antaa oman panokseni.”

Juva näkee seudun järviluonnossa ja vapaa-ajan asumisen kehittämisessä valtavan potentiaalin.

– Tiedämme kauniin luontomme ja mökkien valtavan määrän, mutta emme taida vieläkään ymmärtää, että juuri näissä on seudun menestyksen luontainen perusta. Siksi on oltava rohkeutta investoida ja markkinoida, poistaa kehityksen ja viihtymisen esteitä matkailulta ja kausiasumisen käyttöasteen kasvulta. Ilman panostuksia ei tule tulosta, Juva kertoo.

Mikkelin Seudun Matkailupalvelu ry (MSM ry) on Mikkelin seudulla – Mikkelissä, Hirvensalmella, Juvalla, Kangasniemellä, Mäntyharjussa, Pertunmaalla, Puumalassa ja Ristiinassa – toimiva matkailun alueorganisaatio. MSM ry markkinoi Mikkelin seutua matkailualueena, tiedottaa alueen matkailupalveluista, edistää matkailuelinkeinon kehittymistä ja yhteistyötä sekä vahvistaa seudun vetovoimaa. Lisätietoa: www.visitmikkeli.fi