Muisti ja Päämajamuseo avautuvat jälleen huoltotauon jälkeen

Muistin näyttelyä.

Sodan ja rauhan keskus Muisti ja Päämajamuseo avautuvat maanantaina 30.1.2023 jälleen yleisölle huoltotauon jälkeen. Tauon aikana Muistin näyttelyyn valmistui tarinoiden ruotsinkielisiä versioita ja Päämajamuseon puolelle uusi sodan poliittista johtamista käsittelevä huone.

– Tarinat ovat yksi näyttelymme tärkeimpiä kohteita. Niissä kävijä pääsee eläytymään sodan eläneiden ihmisten kokemuksiin. Aiemmin tarinat ovat olleet nähtävissä suomeksi ja englanniksi. Nyt laajensimme valikoimaa toiseen kotimaiseen, kertoo näyttelytuottaja Jenni Korhonen.

– Ääninäyttelijöinä toimivat Svenska Teaternin kokeneet näyttelijät. Toteutukseen saimme apurahaa Svenska Kulturfondenilta.

Mukana tuotannossa olivat aiemmat tutut ohjaaja Pekka Laasonen, äänimestari Juha Tanskanen ja videosuunnittelija Jonathan Miller. Ruotsinkieliset versiot ovat nähtävillä tilauksesta.

Päämajamuseossa avautuva Sota ja politiikka -huone kertoo vallan keskittymisestä sota-ajan Suomessa sekä Suomen suhteista Saksaan jatkosodan aikana.

– Päämajamuseon näyttelyuudistuksessa olemme lähteneet painottamaan aiempaa enemmän sodan johtamisen roolia: mitä se tarkoitti puolustusvoimien osalta ja mitä koko yhteiskunnan osalta, kertoo Päämajamuseon amanuenssi Emma Martiskainen.

– Näyttelyuudistusta on tehty yhteistyössä Sodan ja rauhan keskus Muistin kanssa. Seuraavaksi otamme työn alle ylipäällikkö, Suomen marsalkka Mannerheimin, jota käsittelevä näyttelykohde avataan toivoaksemme vuoden kuluttua, Martiskainen jatkaa.

– Sota on poikkeustila, jossa myös demokratian valtiorakenteet kapenevat. Päämajamuseon Sota ja politiikka -huoneessa esitellään sodan ajan sisäpiiriä, jonka käsiin keskittyivät monet keskeiset ratkaisut. Maailmansodan eteneminen välirauhan aikana eristi Suomen länsimaista. Suomi tuli monin syin ja sitein sidotuksi Saksaan lähtiessään hakemaan hyvitystä talvisodan menetyksille, kuvaa Muistin sisältöjohtaja Pia Puntanen.

– Näyttely avaa pienen maan mahdollisuuksia ja strategisia päätöksiä maailmansodan tilanteessa.

Muisti ja Päämajamuseo ovat avoinna 30.1. alkaen maanantaista lauantaihin kello 10–17.

Sodan ja rauhan keskus Muisti on Mikkelissä toimiva tiedekeskus, joka käsittelee näyttelyissään sodan ja rauhan teemoja vuorovaikutteisin, digitaalisuutta hyväksi käyttävin menetelmin. Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Muisti on niille, jotka ovat kiinnostuneet sodan historiasta, mutta erityisesti niille, jotka eivät ole.

Samaan näyttelykiertoon Muistin kanssa kuuluvan Päämajamuseon perusnäyttely kertoo päämajan toiminnasta ja sodan johtamisesta. Museossa on nähtävillä Mannerheimin työhuone ja Operatiivisen osaston Maavoimatoimisto sodanaikaisissa asuissaan. Muisti ja Päämajamuseo sijaitsevat samassa rakennuksessa, jossa Suomen armeijan päämaja toimi viime sotien aikana vuosina 1939–1940 ja 1941–1944.