Maksuton talousneuvola auttaa asiakasta monen asiantuntijan voimin

Assi Herttuainen.

”Monelle taloushuoli on suuri mörkö, mutta kannattaa muistaa, että asioille voi aina tehdä jotakin. Kannustan olemaan armollinen itselleen sekä hakemaan apua ja vastauksia kysymyksiin ajoissa.”

Näin sanoo Assi Herttuainen, Ohjaamo Olkkari 2.0 -hanketyöntekijä Etelä-Savon hyvinvointialueelta. Herttuainen on muiden vastuualueidensa lisäksi mukana talousneuvolatoiminnassa, joka tarjoaa maksutonta palvelua kaiken ikäisille. Kerran kuukaudessa järjestettävä ajanvaraukseton talousneuvola palvelee Ohjaamon uusissa tiloissa osoitteessa Savilahdenkatu 24.

– Kyseessä on mahdollisimman matalan kynnyksen palvelu. Talousneuvolan vahvuutena on se, että asiakas saa monen eri asiantuntijan näkemykset ja vinkit samalla käynnillä ja mahdollisesti seuraavan kontaktin, jos lisää apua tarvitaan. Tarkoituksena on keskustella asiakkaan talouskysymyksistä, jotka saattavat vaihdella laidasta laitaan, Assi Herttuainen kertoo.

– Talousneuvolaan voi tulla sekä pienten että suurten talouskysymysten ja -huolien kanssa. Toiminta ei liity sijoituksiin, joten sijoitusvinkkejä emme suinkaan anna. Kaikkea muuta talouteen liittyvää kyllä. Meillä Mikkelissä talousneuvolassa ovat mukana talous- ja velkaneuvoja, ulosoton asiantuntija, sosiaaliohjaaja, ohjaamotyöntekijä ja Kelan palveluasiantuntija.

Talousneuvola on valtakunnallinen konsepti, joka on lähtenyt liikkeelle hanketoimintana Tampereelta. Keväällä 2021 käynnistynyt Mikkelin talousneuvola oli alun perin yksi 12 Suomen talousneuvolasta. Tällä hetkellä talousneuvoloita on 30 paikkakunnalla. Ainakin kesäkuulle 2023 jatkuvaa talousneuvolaa Mikkelissä koordinoi nyt Ohjaamo Olkkari 2.0 -hanke.

– Keväällä mietitään, kuka ottaisi jatkossa koordinointivastuun, Herttuainen täsmentää.

Monialaista matalan kynnyksen auttamista

Tänä keväänä maksuttomia ja ajanvarauksettomia talousneuvoloita järjestetään vielä viisi kappaletta. Paikalle tuleva asiakas saa monipuolisen palvelun.

– Kolmen tunnin aikana talousneuvolaan voi tulla vapaasti, mutta toki huomioiden, että saattaa joutua jonottamaan. Kaikki asiakkaat pyritään palvelemaan kolmen tunnin aikana. Tarvittaessa mietitään asiakkaan kanssa jatko-ohjausta. Monella asiakkaalla ongelma saattaa hyvinkin ratketa yhdellä käynnillä, Herttuainen kertoo.

Asiakkaita talousneuvolalla on ollut jokaisesta ikäluokasta, opiskelijoista työikäisiin ja eläkeläisiin.

– Miltä näyttää tai millainen on ihminen, jolla on taloushuolia? Herttuainen heittää ajatuksen ilmoille.

Niinpä. Vastausta kysymykseen kun ei ole. Sellainen ihminen voi olla kuka tahansa meistä. Taloushuolet eivät näy ulospäin. Ja jos asiat kasaantuvat, voivat ongelmat syventyä. Talousneuvolassa ei syyllistetä. Asiointi myös onnistuu anonyymisti.

Avulle on tarvetta

– Siitä on suuri hyöty, kun samaan pöytään istuu eri alan ammattilaisia. Pystymme asiakkaan näkökulmasta tarttumaan tehokkaasti asioihin. Asiakkaan ei tarvitse käydä neljässä eri paikassa, vaan yksi käynti riittää, Herttuainen avaa talousneuvolan vahvuutta asiakkaan näkökulmasta.

– Monella voi olla esimerkiksi vaikeuksia hahmottaa tuen tarvetta tai tukihakemuksia, jolloin asiakas saa talousneuvolassa tietyltä asiantuntijalta tietoa ja toiselta asiantuntijalta vastauksia muutoin asiaan liittyvään pulmaan. Monialaisten palveluiden etu on se, ettei yhden työntekijän tarvitse tietää kaikesta kaikkea, kun ollaan ryhmässä. Asiakas saattaa saada vastauksia sellaisiinkin kysymyksiin, joita ei olisi edes suunnitellut kysyvänsä.

Taloushaasteita ihmisillä on ollut aina. Nykypäivä ei siltä osin eroa muista ajoista, mutta tietyt trendit näkyvät ihmisten huolissa.

– Korkeakorkoiset lainat ovat haaste. Ja nykyisin ihmisiä arveluttaa paljon puhuttu sähkön hinta, Herttuainen sanoo.

Talousneuvola palvelee maksutta ja ilman ajanvarausta 21. helmikuuta, 21. maaliskuuta, 18. huhtikuuta, 9. toukokuuta ja 13. kesäkuuta kello 12–15 osoitteessa Savilahdenkatu 24.