Vanha Sotku on nyt Kulttuuritalo Sotku

Näytelmäharjoitus.

Mikkelin kansalaisopiston käytössä oleva Vanha Sotku osoitteessa Jääkärinkatu 9 on jatkossa Kulttuuritalo Sotku. Uudella nimellä halutaan vahvistaa Sotkun asemaa ja merkitystä kulttuuritoiminnan ja -tapahtumien keskittymänä.

Kulttuuritalo Sotkulle keskittyy kansalaisopiston teatteritoiminta ja taiteen perusopetus teatteritaiteen alueelta. Lisäksi tilassa toimii yhteistyökumppanina Mikkelin seudun harrastajateatterin tukiyhdistys Hattu ry. Kulttuuritalo Sotkulla järjestetään myös muuta opetus- ja yhdistystoimintaa sekä erilaisia tapahtumia.

Näyttämörakenteet sekä esitystekniikka tekevät Sotkun salista monipuolisen ja pidetyn esitystilan ja mahdollistavat esittävän taiteen eri muotojen soveltamisen. Tämä luo monitaiteisia mahdollisuuksia teatterin lisäksi esimerkiksi elokuvanäytöksiin, musiikkiesityksiin sekä pienimuotoisiin taidenäyttelyihin. Niin sanotussa kerhohuoneessa voidaan järjestää muuta kulttuuria tukevaa toimintaa. Talo on avoin myös muulle yhdistys- ja harrastustoiminnalle kuten tähänkin saakka. Ajatus on, että kiinteistö on mahdollisimman ahkerassa käytössä ja avoin myös uudenlaiselle tilaan soveltuvalle toiminnalle.

Laaja kulttuuritarjonta useamman tietoon

Kulttuuritalo Sotkun uuden nimen ja konseptin taustalla on tavoite tehdä tilassa järjestettävää, laajamittaista harrastus- ja esitystoimintaa näkyvämmäksi osaksi Mikkelin kulttuurielämää. Esimerkiksi teatteriryhmien esityskausi Kulttuuritalo Sotkulla kestää helmikuusta toukokuun loppuun. Tarjolla on monimuotoista taidetta kaikenikäisille: draamaa ja komediaa, runoutta ja musiikkiteatteria, klassikoita ja kokeilevia nykyesityksiä. Lasten ja nuorten tekemä teatteri pääsee esille ansaitsemissaan puitteissa.

Sotku oli pitkään kaupungin nuorisopalveluiden käytössä, mutta kun tilan merkitys nuorisotilana väheni, siirtyi Sotku vuoden 2018 alussa kansalaisopiston käyttöön. Kansalaisopisto ja Hattu ry ovat vuodesta 2018 lähtien ideoineet tilan ja sen toiminnan kehittämistä. Kulttuuritalo Sotku on yhteisen kehittämistyön tulos. Avajaiset järjestetään helmikuun puolivälissä alan toimijoiden ja kutsuvieraiden tilaisuutena, jonka yhteydessä julkistetaan myös tilalle suunniteltu uusi visuaalinen ilme sekä kevään esityskalenteri.