Perttu Saksan valokuvanäyttely Dark Atlas on esillä Mikkelin taidemuseossa 21.5. saakka

Näyttelyjuliste.

Mikkelin taidemuseon näyttelyvuoden 2023 aloittaa valokuvataiteilija Perttu Saksa. Hän on tunnettu valokuvateoksistaan, joissa yhdistyvät vahva visuaalinen tarkkanäköisyys ja monikerroksellisuus. Teoksissaan hän käsittelee ihmisen ja luonnon välisiä suhteita.

Mikkeliin Saksa tuo Dark Atlas -valokuvasarjan, jossa hän yhdistelee dokumentaarisia valokuvia, asetelmia ja abstrakteja teoksia. Saksa pohtii energiaa ja sen olemusta yhteiskunnan rakenteellisena osana ja paikantaa sen fyysiseksi elementiksi ihmisen tasolla. Öljy ja bensiini ovat Saksan kuvissa konkreettinen aihe, samoin kuin riippuvuutemme fossiilisiin polttoaineisiin ja niistä aiheutuviin ongelmiin.

Saksan teoksissa on paljon mustaa sekä oranssin ja punaisen eri sävyjä. Jos ei tietäisi, ei välttämättä osaisi katsoa teoksia öljyn ja bensiinin teemojen näkökulmasta. Pikemminkin kuvat näyttävät kuin planeetoilta tai mantereilta, jotka uivat laavassa. Saksalla on näkemyksensä värimaailmaan.

– Punainen ja oranssi ovat bensan värejä. Maailma, joka heijastuu aineen läpi on punainen ja oranssi. Musta on henkilökohtainen preferenssi, olen tehnyt paljon tummia kuvia ja tykkään nostaa varjoista asioita esiin. Toisaalta mustassa voi nähdä myös öljyn, Saksa kertoo.

Dark Atlas – Perttu Saksa on esillä Mikkelin taidemuseossa 10.2.–21.5.2023.