Mökille voi matkustaa ilmastoystävällisemmin – Yli puolet Etelä-Savossa mökkeilevistä halukkaita muutokseen

Aita maaseudulla, taustalla niitty ja puita.

Tuoreen kyselyn mukaan 62,3 prosenttia Etelä-Savossa mökkeilevistä haluaisi pienentää mökkimatkojensa ilmastovaikutuksia. Kestävää liikkumista voidaan edistää pienillä keinoilla, jos mökkiläisillä on niistä tietoa.

Vapaa-ajan asumisen kestävä tulevaisuus edellyttää vastuullista liikkumista mökille. Tämä tukee myös valtakunnallisten hiilineutraaliustavoitteiden toteutumista. Etelä-Savon vapaa-ajan asumisen kestävää liikkumista edistävässä ETVA-hankkeessa selvitettiin mökkimatkojen ja mökkiseudulla liikkumisen nykytilannetta maakunnan vapaa-ajan asukkaille suunnatulla kyselyllä. Kyselyyn vastasi yhteensä 833 Etelä-Savossa mökkeilevää henkilöä, joista suurin osa asuu vakituisesti pääkaupunkiseudulla.

Kyselyyn vastanneet toteuttavat kesäkaudella keskimäärin 15 mökkimatkaa, kun taas talven aikana vapaa-ajanasunnolla käydään keskimäärin kuusi kertaa. Myös asiointikäyntejä mökkiseudulla tehdään tiheästi: yli puolet vastaajista asioi mökkiseudullaan monta kertaa viikossa tai päivittäin ja yli kolmasosa kerran viikossa. Mökille matkustetaan ja mökkiseudulla liikutaan yleisimmin autolla, mikä nousi esiin myös kyselyssä. Mökkeilyn merkityksestä kertoo se, että polttoaineen kallistuminen ei ole juuri vähentänyt mökkimatkoja.

Ilmastoystävällinen liikkuminen edellyttää tekoja – näin rakennetaan mökkeilyn kestävää tulevaisuutta

Kyselyn mukaan 62,3 prosenttia Etelä-Savon vapaa-ajan asukkaista haluaisi pienentää mökkimatkojensa hiilijalanjälkeä. Silti 60 prosenttia vastaajista sanoo, ettei ole vielä tehnyt asialle mitään. Ilmastoystävällinen liikkuminen mökille ja mökkiseudulla voikin lisääntyä merkittävästi esimerkiksi vapaa-ajanasukkaiden saadessa tietoa valintojensa vaikutuksista. Esimerkiksi Laiturilla-sivustolle on koottu vinkkejä, miten vapaa-ajan asukkaat voivat lisätä liikkumisen vähäpäästöisyyttä.

– On ilahduttavaa, että mökkeilijöillä on halua ja kiinnostusta ilmastoystävälliseen liikkumiseen. Keinoja on runsaasti, ja pienilläkin teoilla on suuri merkitys. Vapaa-ajan asuminen on Etelä-Savolle hyvin tärkeä asia – on järkevää kiinnittää näihin asioihin huomiota ja varmistaa näin mökkeilyn hyvä tulevaisuus, sanoo ETVA-hankkeen projektipäällikkö Tuula Pihkala Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä. 

Ristiinassa mökkeilevä Jussi Siponen vähentää jo monin tavoin mökkimatkojensa hiilijalanjälkeä. Tulevana kesänä hän esimerkiksi ajaa mökille perheineen sähköautolla ja viipyy siellä kerrallaan mahdollisimman pitkään. Turhaa ajamista mökkiseudulla Siponen välttää yhdistämällä asiointikäyntejä. Yksin Helsingissä käydessään Siponen suosii junaa, ja mökkiseudulla matka taittuu usein vesiteitse soutaen tai meloen.

– Monet ajattelevat, että ilmastoystävälliset teot mökillä ovat vaikeita tai kalliita. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Näen, että samaan aikaan on mahdollista saavuttaa taloudellisia säästöjä ja ympäristöhyötyjä, Siponen sanoo.

ETVA – Etelä-Savon vapaa-ajan asumiseen liittyvän kestävän liikkumisen selvittäminen, edistäminen ja ohjaaminen -hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -määrärahasta. Lisää tietoa hankkeesta ja vapaa-ajan asumisesta Etelä-Savossa www.laiturilla.fi sekä Facebookissa ”Laiturilla – mökkeilijän asialla” ja Instagramissa @laiturilla.fi.