Kaupungin synttäriviikolla 6.–12.3.2023 tutustutaan paikalliseen taiteeseen ja historiaan – Kumppanuushaun kautta toteutettavaksi valittiin kuusi tapahtumaa

Ilmakuva Savilahdesta talvella.

Mikkelin kaupunki haki vuoden 2022 lopulla kumppaneita toteuttamaan ohjelmaa syntymäpäiväviikolla 6.3.–12.3.2023. Kumppanuusehdotuksista toteutettavaksi valittiin yhteensä kuusi tapahtumaa, joista monessa korostuvat paikallinen historia ja taide. Kaikkiin kumppanuustapahtumiin on vapaa pääsy. Kaupungin myöntämät tapahtumien tukisummat vaihtelevat tapahtumakohtaisesti 140 euron ja 1000 euron välillä.

Mikkelin historiaa esille

Mikkeli-seura toteuttaa syntymäpäivänä 7.3.2023 Mikkelin historiasta kertovan luennon teemalla Ruustinnoja ja ruotuvaivaisia – Mikkelin vanhan eteläisen hautausmaan kertomaa. Luennolla puhumassa ovat Mikkeli-seuran aktiiviset jäsenet, Kansallisarkiston erityisasiantuntija FM Tytti Voutilainen sekä arkkitehti SAFA Kirsti Kovanen. Luento alkaa kello 17 Elomaa-talolla ja siinä avataan Mikkelin historiaa 1800-luvun loppupuolelta ja 1900-luvun alusta vanhan eteläisen hautausmaan ja sen vainajien kautta.

Paikalliset oppaat toteuttavat uuden kävelyopastuksen Mikkelin keskustassa lauantaina 11.3.2023 kello 13 alkaen. Kävelyopastuskierroksella Ensiaskeleita Mikkelin kaduilla – kaupungiksi kehittyminen tutustutaan Mikkelin kaupungin ensi vaiheisiin. Kierroksen kesto on kaksi tuntia. Se alkaa Kirkkopuistosta ja päättyy satamaan. Kierrokselle mahtuu 50 henkilöä ja sille tulee ilmoittautua ennakkoon. Kierroksen ennakkoilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 1.3.2023.

Mikkelin sotilasperinteeseen on mahdollista tutustua Mikkelin Upseerikerhon ja Jalkaväkimuseon yhdessä toteuttamilla kierroksilla Vanhalla kasarmilla lauantaina 11.3.2023. Kierrokset alkavat Upseerikerholta ja kierroksen aikana tarjolla on teemaan liittyviä maistiaisia. Kierroksella tutustutaan Upseerikerhoon, Vanhaan kasarmialueeseen sekä Jalkaväkimuseoon. Kierrokset alkavat kello 11, 13 ja 15. Kierroksille mahtuu 50 henkilöä saapumisjärjestyksessä.

Kierrosten lisäksi alueen kohteisiin voi lauantaina 11.3.2023 tutustua myös omatoimisesti, sillä Upseerikerholla ja Jalkaväkimuseossa on kyseisenä päivänä vapaa pääsy kello 11–16. Maksullinen munkkikahvila palvelee Jalkaväkimuseossa aukioloaikojen puitteissa.

Paikallista taidetta

Synttäriviikolla paikallinen taide valtaa Mikkelin pääkirjaston. Taideyhdistys Mikkelangelot ry toteuttaa Mikkeli-salissa taidenäyttelyn Maalattua Mikkeliä ajalla 6.3.–11.3.  Näyttelyssä yhdistys esittelee muun muassa jäsentensä maalauksia kotikaupungistaan. Esillä on myös kansalaisopiston Tilaa luovuudelle -pilottiryhmän valmistama kollaasi. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina. Lisäksi yhdistys järjestää kaupungin syntymäpäivänä 7.3.2023 koko päivän työpajan, jossa kaupunkilaiset voivat tehdä onnittelukortin tai muun onnittelutervehdyksen Mikkelin kaupungille. Työt luovutetaan kaupunginjohtajalle myöhemmin maaliskuussa. Näyttelyyn ja työpajaan on vapaa pääsy. 

Anne Mäkeläisen taidenäyttely Saimaa suuri innoittaja on esillä pääkirjaston yläaulassa 7.3.–24.3.2023. Näyttelyn avajaiset järjestetään syntymäpäivänä 7.3. kello 12, jolloin taiteilija Anne Mäkeläinen on paikalla Amatsoni-asussa kertomassa teoksistaan. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikojen mukaisesti.

Hevoset ilahduttavat lapsia ja ikäihmisiä

Ponit ja hevoset ilahduttavat kaupunkilaisia synttäriviikolla. Mikkelin raviradan toteuttamassa synttäriohjelmassa ponit ja hevoset viedään tapaamaan päiväkotilapsia ja palvelutalojen asukkaita.  Lisäksi kaikilla kaupunkilaisilla on mahdollista tavata poneja ja hevosia Mikkelin raviradalla itse syntymäpäivänä 7.3. kello 9–14.  

Tempauksen päiväkotiyhteistyökumppanina toimii Kalevankankaan päiväkoti. Ikäihmisten ja hevosten kohtaaminen mahdollistetaan kahden Mikkelissä sijaitsevan ikäihmisten palvelutalon asukkaille yhteistyössä Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan kanssa.

Tutustu koko synttäriviikon ohjelmaan tästä linkistä: www.mikkeli.fi/185v. Synttäriohjelma täydentyy helmikuun ajan.

Kuva: Jonne Vaahtera