Muistissa avautuu Alexander Reichsteinin näyttely Ukrainan sodan vuosipäivänä 24.2.

Näyttelyn teoksia.

Sodan ja rauhan keskus Muistissa avautuu perjantaina 24.2. kuvataiteilija Alexander Reichsteinin näyttely Repairing the Irreparable – Empathy with Ukraine eli Korjaamatonta korjaamassa – Ukrainaa ajatellen. Näyttelyllä Muisti haluaa osoittaa tukea ukrainalaisille sodan syttymisen vuosipäivänä.

Reichsteinin näyttely sijoittuu Muistin näyttelykierroksen alkupäähän. Sisältöjohtaja Pia Puntasen mukaan on luontevaa, että Ukrainan meneillään olevaa sotaa käsitellään tiedekeskuksessa ensin taiteen keinoin ennen kuin tieteellistä tutkimusta ja syvällisiä analyyseja nykysodasta on tarjolla.

– Vuosi sitten sodan syttyminen mursi meidän eurooppalaisten harhaluulon siitä, että saisimme elää Euroopassa rauhassa. Olimme jälkikäteen ajatellen uskoneet jopa naiivisti, että keskinäisriippuvuuden vahvistaminen kaupankäynnillä ja poliittisella yhteystyöllä luovat pysyvän rauhan Venäjän ja muun Euroopan välille. Uskoimme yllättävän pitkään Venäjän demokraattiseen kehitykseen, vaikka viimeistään Krimin valtaus Ukrainalta vuonna 2014 osoitti Putinin itsevaltaiset ja imperialistiset aikeet, sanoo Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen.

– Helmikuussa 2022 vain harva uskoi siihen, että Ukraina kykenee puolustautumaan Venäjän suurta sotakoneistoa vastaan. Jo sodan alku kuitenkin osoitti sen, kuinka sinnikkäästi ihminen kykenee puolustamaan omaansa vääryyden hetkellä. Kulunut vuosi on yhdistänyt Eurooppaa ja näyttänyt, kuinka demokraattiset yhteiskunnat kykenevät yhdistämään voimansa hädän hetkellä. Olemme saaneet kokea sodan myötä eurooppalaista solidaarisuutta, jollaista ei ole nähty vuosikymmeniin. Haluan uskoa, että jatkamme ukrainalaisten tukemista, ja lopulta demokratia voittaa.

Leskinen muistuttaa inhimillisen kärsimyksen musertavasta määrästä. Ja juuri siitä Reichsteinin Muistiin tuotu näyttely kertoo. Pirstaleet ja hämärästä tuikkiva valo saavat ajattelemaan Venäjän hirmutöitä ja ukrainalaissiviilien kärsimystä, kotinsa menettäneiden toivottomuutta, kauhua, ahdistusta ja pelkoa.

– Me haluamme osoittaa tukeamme ukrainalaisille Reichsteinin näyttelyllä, Leskinen sanoo.

Alexander Reichstein on palkittu venäjänjuutalainen kuvataiteilija, jonka sukujuuret ovat Ukrainassa. Hän on asunut Helsingissä vuodesta 1990 lähtien. Reichstein on kuvittanut lastenkirjoja, johtanut työpajoja ja taidekursseja, järjestänyt tapahtumia ja toteuttanut näyttelyprojekteja sekä osallistunut festivaaleihin ympäri Eurooppaa.

Ukrainan sotaa erittäin tarkkaan seuranneen Reichsteinin taide on saanut vaikutteita sodan mediakuvastosta, mutta ei mistään tietystä kuvasta. Ajatuksena on ollut osoittaa inhimillinen kärsimys sekä infrastruktuurin armoton tuhoutuminen. Teoksissa lepattavat liekit kuvaavat sekä tulta että tuhoa, mutta myös palavia sieluja.

– Taiteeni ei ole keino pelastaa maailmaa, mutta tämä on keino purkaa omia tunteita, Reichstein kertoo.

– Yritin auttaa Ukrainaa ensin toisella tavalla lähettämällä rahaa ja auttamalla pakolaisia, mutta taiteellakin piti tehdä jotain. En voinut olla ajattelematta sotaa enkä voinut aloittaa mitään uutta projektia, joka ei olisi yhteydessä sodan teemaan. Yritin korjata korjaamatonta rakentamalla ihmishahmoja palasista ja sirpaleista. Yrityksen turhuus on selvä ja näin asia valitettavasti on: Arvokkainta eli ihmisten elämää ei voi rakentaa uudelleen, jos sitä on tuhottu; siitä projektini kertoo.

Näyttely on avoinna Muistissa 24.2.–5.5.2023. Muisti on avoinna maanantaista lauantaihin kello 10–17.

Sodan ja rauhan keskus Muisti on Mikkelissä toimiva tiedekeskus, joka käsittelee näyttelyissään sodan ja rauhan teemoja vuorovaikutteisin, digitaalisuutta hyödyntävin menetelmin. Sodan ja rauhan keskus Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Muisti on niille, jotka ovat kiinnostuneet sodan historiasta, mutta erityisesti niille, jotka eivät ole. Muistin yhteydessä toimii myös Päämajamuseo.