Mikkelin Tieteen päivillä julkistettiin tunnustuksia

Matti Malinen ja Dale Fodness.

Tieteenkesyttäjä vuonna 2023 on Dale Fodness. Tieteenkesyttäjä Juniorit ovat opiskelijat Valio Valtokari, Tuomas Häkkinen, Vilma Paasonen, Juulia Paananen sekä Elina Herrala, kunniamaininnan sai Stella Muttilainen. Tunnustukset julkistettiin Mikkelin pääkirjastossa 23.2.

Vuoden 2023 Tieteenkesyttäjä PhD Dale Fodness työskentelee markkinoinnin apulaisprofessorina Dallasin yliopistossa ja on opettanut Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Mikkelin kampuksella vuodesta 1991 lähtien kansainvälisen liiketoiminnan kandidaattiohjelmassa markkinoinnin, yritysvastuun ja kriittisen ajattelun kursseja. Hän on ohjannut lukuisia opinnäytetyön opiskelijoita ja tukenut heitä aktiivisesti tutkimustyössä.

Dale Fodness on osallistunut usein erilaisiin BScBA-ohjelman sekä myös Mikkelin yliopistokeskuksen kehitysprojekteihin ja sidosryhmätapahtumiin niissä esitelmöiden tai ottaen innokkaasti osaa keskusteluihin. Tästä esimerkkinä hänen esityksensä datan visualisoinnista ja tarinankerronnasta Mikkelin Tieteen päivillä 2023.

– Dalella on pitkä historia yhteistyöstä yritysten ja yhteisöjen kanssa ja monet organisaatiot ovat hyötyneet hänen kursseillaan tehdyistä projekteista. Hänen innostuneisuutensa Mikkelin seudun kehittämiseen on suurenmoista, kertoo yliopistokeskuksen pääsihteeri Matti Malinen.

Tieteenkesyttäjä-tunnustus myönnetään vuosittain henkilölle tai henkilöille, jotka ovat ansiokkaasti tuoneet tiedettä julki helposti ymmärrettävässä muodossa.

Mikkelin Tieteen päivillä julkistettiin myös Tieteenkesyttäjä Juniori -tunnustus Mikkelin lukion filosofiajoukkueelle, johon kuuluvat Valio Valtokari, Tuomas Häkkinen, Vilma Paasonen, Juulia Paananen ja Elina Herrala. Tieteenkesyttäjä Juniori -tunnustuksen kriteerinä on syvä intressi ja intohimo johonkin aiheeseen tai oppiaineeseen. Tähän mennessä tunnustus on annettu yksittäiselle henkilölle, mutta tänä vuonna tunnustus meni joukkueelle. Filosofiajoukkue sijoittui toiseksi valtakunnallisessa, kovatasoisessa Sokrates-väittelykilpailussa, johon osallistui 24 joukkuetta. Helsingin nuoret ajattelijat järjestävät Sokrates-väittelykilpailun vuosittain ja väittelyiden filosofisena teemana oli tänä vuonna Terve sielu terveessä ruumissa.

Mikkelin Tieteen päivillä annettiin myös kunniamaininta Urheilupuiston yläkoulun oppilaalle Stella Muttilaiselle. Hän on aktiivinen ja eri oppiaineista aidosti kiinnostunut oppilas, jolla on innostusta kysyä ja selvittää asioita. Muttilainen on menestynyt erinomaisesti matemaattisluonnontieteellisissä aineissa ja hän on kiinnostunut erityisesti matematiikasta. Valtakunnallisessa matematiikkakilpailussa hän oli koulunsa paras ja valtakunnallisestikin sijoittui sadan parhaan joukkoon.

Tieteen päivien sessioissa 22. ja 23.2. asiantuntijat eri puolilta Suomea avasivat tiedettä ja tutkimusta kansantajuisesti ja sessioihin osallistui runsaasti kuulijoita. Ohjelma rakentui alku -teeman ympärille ja eri päivinä painottuivat eri aihepiirit. Sessioita järjestettiin yliopistokeskuksen auditoriossa, pääkirjaston Mikkeli-salissa, Päämajakoululla sekä Mikkelin lukiolla. Iltaohjelmana oli pubivisa opiskelijoille.

Mikkelin Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu maksuton tapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat yleistajuisesti ja laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Pääorganisaattorina toimii Mikkelin yliopistokeskus yhteistyössä Luonnonvarakeskus Luken, Mikkelin kaupungin, Mikkelin seutukirjaston, Mikkelin lukion sekä Urheilupuiston yläkoulun kanssa.

Kuva: Pääsihteeri Matti Malinen ja Tieteenkesyttäjä 2023 Dale Fodness.