Mikkelin seutukirjaston vuosi 2022: Haasteita ja hyvää kehitystä

Lastentapahtuma kirjastossa.

Mikkelin seutukirjaston viime vuosi oli osittain haasteellinen. Kaupungin Palvelut ja tulevaisuus -ohjelmassa (Patu) esitettiin Suomenniemen ja Otavan kirjastojen lakkautusta, mutta kirjastot säilyivät supistetuin palveluajoin. Patu-ohjelman valtuustokäsittelyssä päätettiin myös kaupungin asiointipisteen siirto pääkirjaston tiloihin.

Tammi–helmikuussa 2022 tapahtumien järjestämisessä ja ryhmäkäynneissä oli vielä koronarajoituksia, mutta maaliskuussa kaikki kirjastotilat ja palvelut kyettiin jälleen avaamaan asiakkaille. Koko vuoden tasolla kävijämäärät nousivat 54 prosentilla edelliseen vuoteen verrattuna, kun pandemia alkoi hellittää. Kaikkiaan käyntejä seutukirjaston toimipisteisiin kertyi noin 382 000, joista pääkirjaston osuus oli 75 prosenttia. Seuraavaksi eniten käyntejä oli Haukivuoren kirjastossa. Omatoimiaikana tehtyjä kirjastokäyntejä oli yhteensä noin 11 000. Lukumääräisesti eniten omatoimikäyntejä oli Puumalan kirjastossa, joka kuuluu Mikkeliin seutukirjastoon Hirvensalmen ja Pertunmaan kirjastojen ohella. Myös Suomenniemellä on lukuisia omatoimikirjaston käyttäjiä. Asukasmäärään suhteutettuna Suomenniemen kirjasto kohosikin ylivoimaiseksi voittajaksi omatoimikäytön aktiivisuudessa.

Kirjasto tarjosi jälleen korona-ajan jälkeen monelle henkilölle paikan tutustua työelämään ja kirjastoammatillisiin tehtäviin. Pääkirjastolla ja muissa toimipisteissä työskenteli vuonna 2022 oppisopimusopiskelijoita, siviilipalvelusvelvollinen, koulujen tet-harjoittelijoita, kesätyöntekijöitä ja työkokeilijoita. Seutukirjaston kokoelmiin hankittiin viime vuonna 18 661 kirjaa ja noin 1000 kappaletta muuta aineistoa, kuten konsolipelejä, esineitä, nuotteja ja dvd-elokuvia (lehtien yksittäiset numerot eivät ole mukana luvuissa). Nousua hankintojen kappalemäärissä oli miltei 15 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Aineistohankintamäärärahoista 69 prosenttia käytettiin fyysiseen aineistoon, 15 prosenttia lehtiin ja 16 prosenttia verkkoaineistoihin (e-kirjat ja e-äänikirjat, e-lehdet ja muu e-aineisto).

Lainojen määrä nousi 10,6 prosenttia edellisvuodesta, noin 690 000 lainaan. Lainamäärät nousivat kaikissa aineistokategorioissa, paitsi cd- ja mp3- äänikirjojen lainaus laski 18 prosenttia. Lainatuimmat kirjat olivat Enni Mustosen Tekijä, Lucinda Rileyn Oliivipuu ja Eppu Nuotion Leinikkimekko. Lukemisesteisille tarkoitettujen Celia-äänikirjojen lainaus sekä Celian asiakkaiksi rekisteröityjen henkilöiden määrä nousi vuonna 2022 suurin harppauksin. Osasyynä varmasti oli syksyllä toteutettu valtakunnallinen kampanja, joka lisäsi tietoisuutta Celia-kirjaston palveluista.E-kirjojen ja e-äänikirjojen lainaus nousi hivenen, lainamäärä oli viime vuonna 11 752. Ellibs-e-kirjapalvelussa oli lainattavissa 4477 e-kirjaa ja e-äänikirjaa.  E-lehtien lukukerrat nousivat peräti 22 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Lumme-kirjastojen e-sanomalehtiä voi lukea kirjastoissa. E-aikakauslehdistä osa on luettavissa myös etäkäyttöisesti.

Ryhmiä palveltiin pandemiatilanne huomioiden sekä paikan päällä kirjastoissa että etäyhteyksien avulla. Mikkelin opetussuunnitelmiin kuuluvalla kirjastopolulla innostettiin kaikkia 3- ja 7-luokkalaisia lukemaan sekä eskarilaisia ja 5-luokkalaisia oppimaan kirjastonkäyttö- ja tiedonhankintataitoja. Kaikkiaan 1691 koululaista osallistui kirjastopolkuun. Erilaisissa kirjaston omissa ja yhteistyökumppaneiden kanssa järjestetyissä tapahtumissa ja käyttäjäkoulutuksissa kävi yhteensä 6480 henkilöä. Tapahtumien ja koulutusten kävijämäärä nousi 52 prosenttia edellisvuodesta.

Kirjailijavieraitakin kävi: Toukokuussa Olli Järvenkylä vieraili pääkirjastolla, heinäkuussa Haukivuorelle saatiin vieraaksi Joonatan Tola ja syyskuussa pääkirjastolla järjestettiin yhteistyössä Mikkelin Kirjoittajat ry:n kanssa Marija Vantin kirjailijavierailu.

Uusia avauksia

Ristiinan kirjasto muutti elokuussa 2022 remontoituihin tiloihin koulukeskukselle, mikä helpottaa kouluyhteistyötä. Rantakeitaalla otettiin alkusyksystä käyttöön uusi palvelumuoto, varausten noutoautomaatti. Loppuvuoden 2022 aikana automaatista noudettiin jo liki 700 varausta. Liikkuvat kirjastopalvelut pitävät Rantakeitaalla pop up -kirjastoa maanantaisin. Samassa yhteydessä varattu aineisto tuodaan automaattiin noudettavaksi ja automaatin yhteydessä oleva palautuslaatikko tyhjennetään. Noutoautomaatti toimii kirjastokortilla ja siihen liitetyllä PIN-koodilla.

Liikkuvissa palveluissa kehitettiin myös uudenlainen uutisiin ja ajankohtaisiin asioihin keskittyvä aikuisten mediakasvatustuokio Uutisia ja uutisankkoja. Vankan suosion saavuttaneita tilaisuuksia on järjestetty Mikkelin Setlementti ry:n ja Virike ry:n tiloissa.

Ensiaskeleet lukemisen polulla -hankkeessa pureuduttiin varhais- ja perhelukemisen merkitykseen sekä järjestettiin ensimmäinen Vauvaviikko-tapahtumakokonaisuus. Vauvaviikko järjestetään jatkossa vuosittain kirjaston ja yhteistyökumppanien voimin. Kirjastosta kansanvallan kohtaamispaikka -hankkeessa pilotoitiin erilaisia yhteiskunnallista osallisuutta vahvistavia menetelmiä ja kansalaisten mahdollisuuksia saada äänensä kuuluville heitä koskettavissa asioissa. Hankkeet ovat Itä-Suomen aluehallintoviraston rahoittamia. Yhteistyössä Kulttuurin unelmavuoden kanssa järjestettiin muun muassa kulttuurikahviloita pääkirjaston yläaulassa.

Kuva: Vuonna 2022 Lastenkulttuurikeskus Verso veti satutuokioita pääkirjastolla.