Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 22.3.

äänestyslippu

Vuoden 2023 eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 22.3. Ennakkoäänestys loppuu tiistaina 28.3. Vaalipäivä on sunnuntaina 2.4.

Äänestäminen ennakkoon on mahdollista missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Äänioikeutettu eduskuntavaaleissa on asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Mukaasi ennakkoäänestyspaikalle tarvitset kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Lisää tietoa ennakkoäänestämisestä on vaalit.fi-sivustolla.

Vaalipäivänä 2.4. äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Mikkeli on jaettu 18 äänestysalueeseen. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa äänioikeusilmoituksessa. Vaalihuoneistot avautuvat vaalipäivänä kello 9 ja äänestys jatkuu kello 20 saakka.

Ennakkoäänestyspaikat Mikkelissä

Mikkelissä on kahdeksan ennakkoäänestyspaikkaa sekä äänestysbussi. Ennakkoon voi äänestää kauppakeskus Stellassa, Graanilla, Rantakylässä, Anttolassa, Haukivuorella, Otavassa, Ristiinassa ja Suomenniemellä. Kaikkien ennakkoäänestyspaikkojen ja äänestysbussin tiedot ja aikataulut ovat osoitteessa mikkeli.fi/eduskuntavaalit2023.

Mikkeli kuuluu Kaakkois-Suomen vaalipiiriin

Eduskuntavaaleissa jokaisella kolmellatoista vaalipiirillä on omat ehdokkaansa. Äänioikeutettu voi äänestää vain oman vaalipiirinsä ehdokasta. Vaalipiiri määräytyy 10.2. väestörekisteriin merkityn kotikunnan mukaan. Oman vaalipiirin voi tarkistaa postitse tai Suomi.fi-palveluun helmikuun aikana lähetettävästä äänioikeusilmoituksesta. Luettelo Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokkaista on vaalit.fi-sivustolla.

Eduskunta päättää Suomen asioista

Suomen eduskuntaan valitaan kansanedustajat joka neljäs vuosi toimitettavilla välittömillä, suhteellisilla ja salaisilla vaaleilla. Eduskunta on Suomen ylin valtioelin. Se käyttää lainsäädäntövaltaa ja päättää myös valtiontaloudesta. Lisää eduskunnasta ja kansanedustajien tehtävistä voi lukea eduskunnan sivustolta.

Sivulla mikkeli.fi/eduskuntavaalit2023 on myös linkkejä median vaalikoneisiin, jotka voivat helpottaa oman ehdokkaan löytämisessä.