Eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta – Äänestyspaikat avautuvat kello 9 ja sulkeutuvat kello 20

Äänestyslappu.

Vuoden 2023 eduskuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 2. huhtikuuta. Äänestyspaikat eli vaalihuoneistot avautuvat aamulla kello 9 ja sulkeutuvat illalla kello 20. Mikäli äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen äänestystoimituksen lopettamista.

Vaalipäivänä äänestäminen on mahdollista vain äänestäjän omalla äänestysalueella. Mikkeli on jaettu 18 äänestysalueeseen. Jos et tiedä äänestyspaikkaasi tai olet unohtanut sen, voit selvittää sen sinulle lähetetystä äänioikeusilmoituksesta, maksuttomasta vaalipalvelusta 0800 94 770 tai karttapalvelusta.

Äänestäminen vaalipäivänä

Ota ehdottomasti mukaasi äänestyspaikalle poliisin myöntämä henkilökortti, passi tai ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Äänestyspaikalla esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle. Hän etsii nimesi vaaliluettelosta ja antaa sinulle äänestyslipun. Vaalivirkailija myös merkitsee vaaliluetteloon, että olet äänestänyt. Äänestyspaikassa äänestyksestä huolehtii vaalilautakunta.

Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Kopissa on kynä ja kopin seinällä olevasta ehdokaslistojen yhdistelmästä voit tarkistaa ehdokkaasi numeron. Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta, koska tällöin äänesi joudutaan hylkäämään laskennassa. Merkittyäsi numeron äänestyslippuun taita se siten, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin. Tämän jälkeen voit mennä vaaliuurnalle vaalivirkailijan luo. Virkailija leimaa äänestyslippusi, jolloin voit pudottaa sen vaaliuurnaan.

Lisätietoja äänestämisestä vaalipäivänä on osoitteessa vaalit.fi.

Vaali-illan tulosten seuranta

Vaalipäivä on 2.4. on suomalaisen demokratian juhlapäivä. Vaalitulosta voi jännittää median kautta. Ennakkoäänten tulokset saadaan julki perinteiseen tapaan noin kello 20. Vaali-iltaa voi seurata television Yle 1:n kanavalta kello 19.30 alkaen ja MTV:ltä. Sanomalehti Länsi-Savon vaalilähetys alkaa verkossa kello 19.45.

Vaalitulos valmistuu sunnuntai-illan aikana. Tulokset vahvistetaan tarkastuslaskennan jälkeen keskiviikkona 5.4.

Eduskunta päättää Suomen asioista

Suomen eduskuntaan valitaan kansanedustajat joka neljäs vuosi toimitettavilla välittömillä, suhteellisilla ja salaisilla vaaleilla. Eduskunta on Suomen ylin valtioelin. Se käyttää lainsäädäntövaltaa ja päättää myös valtiontaloudesta. Lisää eduskunnasta ja kansanedustajien tehtävistä voi lukea eduskunnan sivustolta.