Mikkelin äänestysaktiivisuus jäi taas alle seitsemänkymmenen prosentin

Äänestyspaikkakyltti koulun pihalla.

Äänestysaktiivisuus vuoden 2023 eduskuntavaaleissa jäi Mikkelissä alle 70 prosentin. Äänestysaktiivisuus muodostui vaalipäivän aikana lähes samaksi kuin neljä vuotta sitten vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Vilkas ennakkoäänestys saattoi antaa viitteitä, että Mikkelin äänestysaktiivisuus nousisi viime vaaleista. Yli 40 prosenttia mikkeliläisistä äänesti ennakkoon. Lopulta äänestysprosentiksi Mikkelissä muodostui 68,6. Vuoden 2019 vaaleissa aktiivisuus oli 68,7.

Kaakkois-Suomen vaalipiirin suurista kaupungeista Mikkelin äänestysprosentti oli kuitenkin paras. Lappeenrannassa prosentti oli 68,5, Kouvolassa 67,7 ja Kotkassa 66,5. Vaalipiirin suurin prosentti oli Taipalsaarella (75,9) ja pienin Pieksämäellä (59,6).

Koko maan äänestysaktiivisuus oli 71,9. Kaakkois-Suomen aktiivisuus ei valtakunnallisesti päässyt loistamaan, sillä 67,4 prosenttia on Manner-Suomen vaalipiireistä pienin. Ykkönen aktiivisuudessa oli Helsingin vaalipiiri (77,5).

Urpola oli Mikkelin aktiivisin äänestysalue

Mikkelin 18 äänestysalueesta aktiivisinta äänestäminen oli Urpolassa. 75,5 prosenttia urpolalaisista äänioikeutetuista äänesti. Myös Moisiossa, Emolassa, Rantakylässä, Rämälässä, Sairilassa ja Anttolassa aktiivisuus kohosi yli 70 prosentin. Vähäisintä äänestysinto oli Laajalammella (58,7).