Suur-Savon museon näyttelyssä sukelletaan mikkeliläiseen kouluhistoriaan

Suur-Savon museo.

Suur-Savon uusi näyttely on Tiedon ja taidon temppelit – oppiaineiden ja Mikkelin koulujen historiaa.

Näyttelyn nimi on lainaus Urpolan kansakoulun vihkiäisten juhlakantaatista vuodelta 1955. Urpolan koulun paikalle valmistuu vuonna 2024 uusi Saimaanportin yhtenäiskoulu, johon tulee siirtymään yli 800 oppilasta neljästä lakkautettavasta koulusta. Mikkelin koulukenttä on ollut muutenkin myllerryksessä 2000-luvulla. On siis aika luoda katsaus Mikkelin historiaan koulukaupunkina.

Näyttelyssä tutustutaan kaikille tuttujen oppianeiden historiaan kansakoulun perustamisesta lähtien. Esillä on muun muassa vanhoja koulukirjoja ja opetustauluja sekä muita opetusvälineitä. Esineistö on pääosin ajalta ennen peruskoulua, vanhimmat 1890-luvulta.

Lyhyesti kerrotaan myös nykyisten Mikkelin koulujen historiasta. Suurin osa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa perustetuista mikkeliläisistä kouluista on aloittanut toimintansa vuokratiloissa ennen varsinaisen koulutalon valmistumista. Koulujen tilakysymykset ovat tänäkin päivänä hyvin ajankohtaisia.

Suur-Savon museo osoitteessa Otavankatu 11 on avoinna tiistaista lauantaihin kello 10–17. Näyttely on museossa 9.3.2024 saakka.