”Juridiikka on pohjimmiltaan lain tulkintaa ja soveltamista” – Kaupunginlakimies Annaliisa Leinonen arvostaa työnsä monipuolisuutta

Annaliisa Leinonen.

Kaupunginlakimies ei välttämättä ole se näkyvin viranhaltija, mutta hänen merkityksensä on suuri. Keväällä 2023 Mikkelin kaupungintalolle saapunut Annaliisa Leinonen lähti nuorena opiskelijana maailmalle, mutta palasi eteläsavolaismaisemiin. Nyt hän on ensimmäistä kertaa julkisen organisaation palveluksessa.

– Kotoisin olen Mikkelin Lähemäeltä, siellä vierähti lähes parikymmentä vuotta. Nykyisin asun perheeni kanssa remontoidussa, vanhassa puutalossa Emolassa, Leinonen kertoo.

Juridiikka ei ollut nuorempana ainoa vaihtoehto Leinoselle. Eikä varsinkaan eläminen ja työskentely Mikkelissä tai edes koko Suomessa.

– Mietin parikymppisenä pitkään, mitä haluaisin opiskella. Kaupallinen ala oli vaihtoehto, mutta oikeustiede ja erityisesti kansainväliset suhteet veivät voiton. EU-oikeus ja virkamiesura ulkomailla kiinnostivat minua paljon.

Leinonen ei hakenut suomalaisiin yliopistoihin, vaan käänsi katseensa ulkomaille.

– Lopulta päädyin Viroon ja Tallinnan yliopistoon. Se tuntui hinta-laatusuhteeltaan sopivalta. Britanniaakin mietin, mutta siellä lukukausimaksut tuntuivat liian korkeilta. Kolme hienoa vuotta siis vierähti Tallinnassa kansainvälistä oikeutta opiskellen, Leinonen sanoo.

Opiskeluaikana ajatukset kävivät selkeämmiksi: Mikkeliin ei välttämättä olisi syytä palata. Leinonen viihtyi Virossa ja viron kieltäkin tuli opittua päivittäisiin tarpeisiin parin kurssin verran.

– Alemman korkeakoulututkinnon jälkeinen maisterin tutkinto oli tarkoitus suorittaa myös ulkomailla. Kun lähdin maailmalle, vähän vitsillä jo sanoin, ettei täältä Mikkelistä edes löydy puolisoa, mutta sitten siinä kävi niin, että rakkaus ja puoliso löytyivätkin täältä. Tai tarkemmin sanoen Pieksämäeltä. Vaikuttihan se elämään, joten palasin takaisin ja maisterin tutkinnon tein Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2017.

Leinosen puoliso, pieksämäkeläislähtöinen Teppo Leinonen työskentelee Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtajana. Perhe asettui Mikkeliin, koska mitäpä olisi syytä lähteä muualle.

– Löysin itseni Mikkelistä ja vieläpä erittäin tyytyväisenä elämääni. Sain töitä lakimiehenä asianajotoimistosta.

Perheenlisäyksen myötä myös ammatillinen uudelleen pohdinta nosti päätään. Kotona on nyt vuoden ja neljän kuukauden ikäinen tytär.

– Olen aina ollut todella työorientoitunut ja nautin ajastani asianajotoimistossa. Lapsen saamisen myötä aloin kuitenkin kaivata rajoitetumpaa työarkea ja vapaampaa vapaa-aikaa. Kun äitiyslomalta paluu töihin läheni ja kun Mikkelin kaupunki haki kaupunginlakimiestä, aloin pohtia uusia tuulia ja uuden kokeilemista. Halusin myös haastaa ammatillista identiteettiäni. Päädyin hakemaan paikkaa ja tulin valituksi. Jännitin tietenkin loppuun asti, koska julkisen puolen kokemusta minulla ei ollut, mutta toisaalta sitä ei hakuilmoituksessa edellytetty, Leinonen kertoo.

Hyppäys heti vaalityöhön ei jännittänyt

Mutta mitä kaikkea kaupunginlakimies tekee?

– Käytännössä vaikka mitä! Leinonen sanoo innostuneena.

– Töitä ja vastuuta on oikeasti laidasta laitaan. En ole koskaan pitänyt itseäni varsinaisesti hallintojuristina, mutta tämä työ ei ole kuivakkaa byrokratiaa. Työni on monipuolista: Vahingonkorvausasioita, sopimusoikeudellisia asioita ja henkilöstöasioita. Osallistun kaupunginvaltuuston ja -hallituksen kokouksiin ja olen konserni- ja elinvoimajaoston sihteerinä. Se, mitä teen milloinkin, riippuu paljon sen hetkisestä tarpeesta. Olen myös koko kaupunkikonsernin käytettävissä.

Juridista sparrausta on saatavilla helposti ja luontevasti – onhan kaupungintalolla saman käytävän varrella kaksi muutakin juristia.

– Hallintojohtaja Ari Liikanen ja kaupunginjohtaja Janne Kinnunen ovat olleet suurena apuna varsinkin työni alussa. Juridiikka on pohjimmiltaan lain tulkintaa ja soveltamista. Asioilla ei ole yhtä ja ainoaa ratkaisua tai toimintamallia. Siksi ajatuksia, ratkaisuehdotuksia ja soveltamista on hyvä testata muilla juridisen koulutuksen saaneilla, Leinonen pohtii.

Kaupunginlakimiehen työmaa käynnistyi heti hyppäämisellä eduskuntavaalien työhön. Vaaliviranomaisena kaupungilla on vastuullaan vaalien järjestäminen Mikkelin kaupungin alueella. Kaupunginlakimiehellä on vaalityössä ratkaiseva organisointirooli.

– Pääsin heti vaaleihin kiinni. Ja vaalit ovat ihania! Aiemmasta vaalityökokemuksesta oli suuri hyöty, koska olen ollut vuodesta 2019 Kaakkois-Suomen vaalipiirilautakunnan sihteerinä. Nyt oli mielenkiintoista tulla mukaan myös keskusvaalilautakunnan toimintaan ja sen sihteeriksi. Pystyn olemaan molemmissa rooleissa, tätä selvitimmekin oikeusministeriön vaalijohtajaa myöten eli esteellisyyttä ei syntynyt. Vaalipiirilautakunnassa en kuitenkaan hoida Mikkelin kaupungin asioita. Liikkuvaan junaan oli helppo hypätä senkin vuoksi, että kaupungilla on osaava vaalikoneisto ja kokeneita työntekijöitä, joiden kanssa kevään eduskuntavaalien järjestäminen Mikkelissä sujui hyvin.

Perhe-elämä, matkustelu ja kotiympäristö rentouttavat

Sosiaalisena ja helposti ihmisiin tutustuvana persoonana itseään pitävä Leinonen kehuu Mikkelin kaupungin työkulttuuria ja kaupungintalon henkeä.

– Puheet ”iloisesta keltaisesta talosta” pitävät paikkansa. Minut on otettu hyvin vastaan ja olen omatoimisesti käynyt näyttäytymässä eri yksiköissä. Jotkut ovat saattaneet aluksi vähän ihmetellä, että mitä se lakimies tahtoo, onkohan nyt jotakin sattunut, mutta lakimies on täällä kaikkia varten. Perustehtäväni on kuitenkin auttaa kaupunkiorganisaatiota ja koko konsernia juridisissa seikoissa, yhteisten asioidemme parhaaksi.

Vapaa-aikaansa Leinonen viettää perheensä parissa puuhastellen. Kotona on myös kaksi koiraa.

– Olemme puolisoni kanssa innostuneet pyöräilystä. Rakastamme uutta kotiamme Emolassa ja odotan jo innolla puutarhahommia pihapiirissämme. Mökkeilyn lisäksi olemme myös intohimoisia matkailijoita. Tänä kesänä lähdemme koko perheenä Wieniin. Nautin myös kävelyistä mikkeliläisessä ympäristössä. Ihan jo kotikulmillamme Emolassa tuntuu olevan aina jotakin uutta ja mielenkiintoista, jota ei ole ennen huomannut. Kaikki ne vanhat rakennukset, pihat ja kadunpätkät puhuttelevat minua. Arvostan myös sitä, että työpaikalle on lyhyt matka ja että lapsiperheen arki Mikkelissä on helppoa.