Yhteiskunnallisen keskustelun tapahtuma Päämajasymposium järjestetään Mikkelissä 4.8.

Mikaelin rakennus. Etualalla kukkia.

Päämajasymposiumissa keskustellaan turvallisuudesta ja kriisinkestävyydestä nyt jo neljännentoista kerran. Tapahtuma kokoaa jälleen Mikkeliin maan johtavia asiantuntijoita ja poliitikkoja keskustelemaan ajankohtaisista yhteiskunnallisista teemoista.

Tänä vuonna pääteemoina ovat Suomen turvallisuus ja puolustus sekä henkinen kriisinkestävyys. Aiheista on luvassa paneelikeskustelut sekä perinteinen Mannerheim-luento. Symposiumin järjestävät Etelä-Savon maakuntaliitto ja Mikkelin kaupunki yhteistyössä Länsi-Savon, Yleisradion, Mikkelin Musiikkijuhlien, Sodan ja rauhan keskus Muistin ja Maavoimien esikunnan kanssa.

Turvallisuuden eri näkökulmat esille keskusteluissa

Symposiumissa keskustelujen polttopisteessä ovat turvallisuuden ja puolustuksen lisäksi henkinen kriisinkestävyys ja kulttuuristen juurien merkitys kriisissä.

– Viime vuodet ja kohtaamamme kriisit ovat osoittaneet, että turvallisuuteen liittyy paitsi sotilaallinen ja maanpuolustuksellinen ulottuvuus myös monia muita puolia. Yksi tärkeä seikka kriisien ja sotien pitkittyessä on henkinen resilienssi ja oman kulttuurin merkityksen tunnistaminen. Kansakunnalla on oltava kulttuuri, jota puolustaa ja josta se saa voimaa, sanoo valmistelutyöryhmän puheenjohtaja, Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

Asiantuntijoina ja keskustelijoina Päämajasymposiumissa ovat eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.), Maavoimien esikuntapäällikkö Jukka Jokinen, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, kenraaliluutnantti evp Arto Räty, Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen, tutkija ja kirjailija Ville Kivimäki, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff sekä Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja Susanna Pettersson. Mannerheim-luennon pitää puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.). Paikalla olevista Halla-aho ja Rehn ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä ehdokkaaksi vuoden 2024 presidentinvaaliin.

Symposiumin juontaa Jussi-Pekka Rantanen ja päätössanat lausuu Merja Ylä-Anttila Yleisradiosta. Tilaisuus järjestetään konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa perjantaina 4.8. ja se on kaikille avoin ja maksuton.

Linkki: Lisätietoa tapahtumasta

Artikkelia muokattu 20.7.2023