Mikkelin 13. kuvitustriennale aukeaa Mikkelin taidemuseossa

Mikkelin 13. Kuvitustriennale

Moniääninen ja moniarvoinen Mikkelin 13. kuvitustriennale aukeaa lauantaina 10.6. Näyttelyssä nähdään paljon mm. lastenkirjallisuus- ja lehtikuvituksia.

Mikkelin 13. kuvitustriennaleen osallistui 52 kuvittajaa, joilta on näyttelyssä 79 teosta. Kuvitustriennale esittelee nykykuvituksen monimuotoisuutta ja yhä laajempia käyttökohteita perinteisistä painotuotteista kaupunkitiloihin levittäytyviin teoksiin. Kaikki työt on julkaistu viimeisen kolmen vuoden aikana.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 128 kuvittajaa yhteensä 382 työllä. Kilpailutöiden teema, toteutustapa ja -tekniikka olivat vapaita. Näyttelyssä nähtävät työt valitsi jury, johon kuuluvat kirjasuunnittelija Piia Aho, kuvittaja Sari Airola, AD Tuomas Jääskeläinen ja kuvittaja Anne Vasko sekä Mikkelin taidemuseon edustaja museojohtaja Matti Karttunen. Jury oli myös valinnut palkittavat kuvitukset, jotka julkistettiin näyttelyn avajaisissa.

Näyttelyn kansainvälinen vieras on norjalainen kuvittaja ja kuvataiteilija Mari Kanstad Johnsen (s. 1981). Johnsenin kuvitusten keskiössä ovat ilmeikkäät hahmot, kerronnallisuus, huumori ja liike. Hänen töitään on julkaistu eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja ja hän on yksi Norjan arvostetuimmista nykykuvittajista. Johnsenin asiakkaita ovat muun muassa ATLAS, Gyldendal Norsk Forlag, Jazznytt, Aftenposten, Deus Ex Machina, Magikon, Morgenbladet, Mosaic Science, The Washington Post, The New York Times, Norjan kansallismuseo ja The Wire.

Vanhat tekniikat palaavat kuvittamisessa, vaikka tekoälyn hyödyntäminenkin on kasvanut
Nykyään puhutaan paljon tekoälyn hyödyntämisestä, mutta tähän näyttelyyn ei valikoitunut tekoälyn avittamaa tai työstämää kuvitusta. Kaikki työt ovat ammattilaisten kuvittamia. Tietokoneesta on kuitenkin tullut tärkeä väline kuvittajille. Kuvittajien näkökulma on, että vanhat tekniikat palaavat. Eli nykyään kuvitus on kääntynyt voimakkaasti toisinpäin. Kuvitus tehdään ensin käsin, jonka jälkeen se skannataan ja viedään sähköiseen muotoon. Näin kuvittaja pystyy itse hallitsemaan värihallinnan loppuun saakka. Viiva elää toisella tapaa, kun se tehdään käsin. Työ on silloin spontaanimpi. Mikkelin taidemuseon Amanuenssit muistelevat ensimmäistä kuvitustriennalea, joka oli vuonna 1987. Silloin nähtiin paljon vesivärikuvituksia ja piirustuksia.

Mikkelin 13. kuvitustriennalen palkinnot saivat

1. palkinto 3500 euroa, Grafia ry: Anu Saari, Helsinki; Daydreams – Unelmia, 2021, omakustanne

2. palkinto 2500 euroa, Kuvittajat ry: Liisa Kallio, Helsinki; Jokainen, 2021, lastenkirjakuvitus, Etana Editions

3. palkinto 2000 euroa, Mikkelin taidemuseo:Outi Kainiemi, Helsinki; Jaettu suru, 2022, Suomen Kuvalehti

kunniamaininnat: Pauliina Mäkelä, Turku, Coexistence, 2020, Koneen Säätiö ja Terhi Ekebom ja Kirsi-Maria Raunio, Helsinki, Virtaava liike – matkalla kohti uusia ajatuksia -muraali, 2021, Lahden kaupunki

Kuvassa Mikkelin 13. kuvitustriennalen 1.palkinnon voittaja Anu Saari.

Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry ovat perustaneet tapahtuman vuonna 1987, Kuvittajat ry on liittynyt mukaan yhteistyöhön vuonna 2008.

Mikkelin 13. kuvitustriennale on avoinna 10.6.–24.9.2023.