Sodan ja rauhan keskus Muistin seminaarissa pohditaan uskontoa sodan aseena ja rauhan välineenä 18.8.

Sodan ja rauhan keskus Muisti.

Sodan ja rauhan keskus Muistissa järjestetään perjantaina 18.8. kello 10.15−16.15 seminaari Uskonto sodan aseena ja rauhan välineenä – uskonnon ja kirkkojen merkitys kriisioloissa. Seminaarin puheenvuoroissa valotetaan muun muassa pappien käyttämää sotaretoriikkaa sekä uskonnon ja äärinationalismin suhdetta Suomessa toisen maailmasodan aikana. Paneelikeskustelussa pohditaan, miten kirkon piirissä voidaan edistää oikeudenmukaista rauhaa. Seminaariin on vapaa pääsy, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan.

Seminaarissa luennoivat väitöskirjatutkija Reetta Kallanne aiheenaan sotaretoriikka toisesta maailmansodasta Ukrainan sotaan, kirkkohistorian dosentti Andre Swanström otsikolla Uskonto ja äärinationalismi – suomalaiset valkoisen uskon soturit toisessa maailmansodassa sekä kirkkohistorian professori Ilkka Huhta teemalla kirkon, valtion, papiston ja uskonnon suhde Suomen 1900-luvun sodissa. Paneelikeskusteluun osallistuvat luennoitsijoiden lisäksi Suomen Lähetysseuran Rauhan ja sovinnon toimialan päällikkö Kristiina Rintakoski ja uusi kenttäpiispa Pekka Asikainen. Seminaarin puheenjohtajana on toimittaja Reetta Meriläinen. Seminaarin päätössanat lausuu eläköityvä Mikkelin piispa Seppo Häkkinen.

Seminaarin järjestävät Muistin kanssa yhteistyössä Suomen kirkkohistoriallinen seura, Paavali Juusten -säätiö ja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta. Seminaari alkaa kahvila Rauhassa Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan tarjoamilla kahveilla, lounas on omakustanteinen.

Päivitys artikkeliin 14.8.2023: Seminaarin ilmoittautuminen on täynnä. Tilaisuus tallennetaan ja on myöhemmin katsottavissa Muistin Youtube-kanavalla.