”Tunnelmat ovat aina sopivan jännittyneet” – Mikkelissä on palattu koulutielle

Rehtori Heikki Väätäinen.

Peruskoulujen lukuvuosi alkoi Mikkelissä torstaina 10.8. Kävimme aistimassa aloitustunnelmia Mikkelin keskustassa sijaitsevassa Päämajakoulussa.

Rehtori Heikki Väätäinen kertoo, että Päämajakoulussa aloittaa tällä kertaa 25 ensimmäisen luokan oppilasta. Ikäluokka on aiempia vuosia pienempi.

Ensimmäinen koulupäivä ykkösillä ja kaikilla muillakin alkoi kokoontumisella koulun pihalla aamuyhdeksältä. Rauhallinen siirtyminen luokkiin tapahtui opettajien johdolla.

– Tunnelmat ovat aina sopivan jännittyneet. Kello yhdeksältä piha oli täynnä oppilaita, 360 lasta, kertoo Väätäinen.

– On aina hauska katsoa kesän jäljiltä, mitä auringon valo ja vesi ovat tehneet ja kuinka paljon lapset ovat kasvaneet.

Väätäiselle rehtorin virka Päämajakoulussa aloittaa kolmannentoista vuotensa. Yhteensä hän on työskennellyt rehtorina 26 vuotta.

Kännykkä ei ole ongelma Päämajakoulussa

Viime aikoina julkisessa keskustelussa on paljon pohdittu koulujen suhtautumista oppilaiden puhelimen käyttöön. Koululaisten kännykkäkäyttäytyminen on ollut esillä myös Suomen hallitusneuvotteluissa. Heikki Väätäinen kertoo, että Päämajakoulussa puhelinta voi käyttää opettajan luvalla osana oppimista tai valvotusti puhelinvälitunneilla. Suurempia ongelmia oppilaiden puhelimen käytön vuoksi ei ole ilmennyt.

– Olen opastanut opettajia, että he kävisivät keskustelua lasten kanssa ja osallistaisivat heitä, ettei asioista päättäisi vain aikuiset. Oikeastaan luokat eivät ole aina halunneet pitää puhelinvälitunteja, koska ovat halunneet mennä ulos leikkimään. Nythän emme tiedä onko asiassa ongelmaa kesän jäljiltä, katsotaan ja seurataan, Väätäinen sanoo.

Peruskoulut ovat syyslomalla 23.–29.10. Joululomaa vietetään 23.12.2023–8.1.2024. Talviloma on 26.2.–3.3.2024. Kesälomalle koululaiset pääsevät taas 1.6.2024.