Ruokamyrkytysepäilyssä sairastuneiden määrä yli 400 – suurimmalla osalla oireet ovat olleet lieviä

Kurkkua leikataan.

Mikkelin kaupunki lähetti torstaina 17.8.2023 kouluille tiedustelun 16.8.2023 kouluruokailun aikana tai sen jälkeen ilmenneistä oireista. Vastauksia on tullut kiitettävästi. Perjantaina 18.8.2023 klo 16 mennessä on 2800 oppilaiden huoltajaa ja yli 300 henkilökuntaan kuuluvaa vastannut kyselyyn. Kyselyn avulla on voitu kartoittaa epidemian laajuutta, taudinkuvaa ja syötyjä ruokia. Kyselyyn vastattiin nimettömästi.

Kyselyn tulosten perusteella voidaan todeta, että sairastuneita on yli 400, mutta useimpien oireet ovat olleet lieviä. Vatsakipua on ilmennyt noin 470 oppilaalla, pahoinvointia noin 350 oppilaalla, päänsärkyä noin 240 oppilaalla ja oksentelua alle 70 oppilaalla. Monella oppilaalla on ollut useita oireita.

Vakavia sairastumisia ei ole tullut viranomaisten tietoon. Kyselyn mukaan useimmilla oireet ovat jo menneet ohi. Päivystysapuun on tullut tapaukseen liittyen yksittäisiä kyselyitä.

Urpolan ja Otavan koulujen oppilailla tai henkilökunnalla ei ole ollut oireita. Näillä kouluilla on ollut eri ruokalista. Kaikilla muilla kouluilla on ollut ainakin yksittäisiä sairastuneita.

Tapausta selvitetään yhdessä Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Alustavasti kyselyn tiedot viittaavat tortillalättyihin, sillä osa oppilaista on maininnut tortillalättyjen maistuneen tavallisista poikkeavilta.

Eri ruuista ja raaka-aineista otettuja näytteitä tutkitaan epidemian syyn selvittämiseksi. Laboratoriotutkimukset ovat alkaneet tänään ja ne jatkuvat ensi viikolla. Ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa ensi viikolla.

Hyvinvointialue ohjeistaa mahdolliseen ruokamyrkytykseen sairastuneita niin, että mikäli oireet ovat tavanomaisen vatsataudin kaltaiset, riittää kotihoito, johon kuuluvat nestehoito ja lepo. Jos oireet ovat voimakkaat tai herää huoli voinnista, kehotetaan ottamaan yhteyttä päivystysapuun (p. 116117).

Hyvinvointialueen ja ympäristöterveydenhuollon selvitystyöryhmä jatkaa tapauksen selvittämistä ja kyselyn tulosten analysointia. Asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin.