Ruokamyrkytysepäilyssä sairastuneiden määrä yli 600 – Tapausta selvitetään yhdessä Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa

Kurkkua leikataan.

Mikkelin kaupunki lähetti torstaina 17.8.2023 oppilaiden huoltajille ja koulujen henkilökunnalle kyselyn 16.8.2023 kouluruokailun aikana tai sen jälkeen ilmenneistä oireista. Kyselyyn on vastattu kiitettävän paljon. Maanantaiaamuun 21.8. mennessä vastauksia on saatu 3782 huoltajalta ja 348 henkilökuntaan kuuluvalta. Mikkelin kaupunki on kiitollinen saamistaan vastauksista, koska niiden avulla saadaan arvokasta tietoa epidemian laajuudesta, taudinkuvasta ja syödyistä ruuista.

Vaikka sairastuneita on ollut runsaasti, useimpien oireet ovat olleet lieviä. Monella oppilaalla on ollut useita oireita. Vakavia sairastumisia ei ole tullut viranomaisten tietoon. Kyselyn mukaan useimmilla oireet ovat jo menneet ohi. Päivystysapuun on tullut tähän liittyen yksittäisiä kyselyitä. Reilu puolet oppilaista on saanut ensimmäiset oireet jo tunnin sisällä ruokailusta ja 75 prosenttia kuuden tunnin sisällä. Noin 16 prosenttia on saanut ensimmäiset oireet vasta 12 tunnin kuluttua ruokailusta.

Sairastuneiden määrän lisääntyminen johtuu ennen kaikkea uusien vastausten kertymisestä. 

Maanantaihin mennessä oppilaiden huoltajien vastausten perusteella on 16.8. kouluruokailun jälkeen sairastuneita reilusti yli 600. Vatsakipua on ilmoitettu 661 oppilaalla, pahoinvointia 500, päänsärkyä 331, oksentelua 85, ripulia 112, kuumetta 26, lihaskipua 86, nivelkipua 52 ja verta ulosteessa 9 oppilaalla. Samalla oppilaalla on useita oireita.

Henkilökunnalla on ilmoitettu vatsakipua 31, pahoinvointi 23, päänsärky 13, ripulia 12, oksentelua 1, kuume 1, nivelkipu 5 ja verta ulosteessa 1. Samalla henkilöllä voi olla useita oireita.

Mikkelin kaupungin kaikilla kouluilla on ollut ainakin yksittäisiä sairastuneita. Oksentelua ei ole esiintynyt kaikilla kouluilla. Ainoastaan Urpolan koululta on ilmoitettu vain yksi oppilas, jolla on ollut kouluruokailun jälkeen mahakipua, muilla oppilailla ei ole ollut oireita.

Alustavasti kyselyn tiedot viittaavat vegetortilloihin, koska sairastuneita on ollut kaikilla niillä kouluilla, joilla niitä on ollut tarjolla. Urpolasta, jossa oli tarjolla eri ruokaa, on ilmoitettu vain yksittäinen lievä oireilu.

Epäily kohdistuu etenkin tortillalättyihin, sillä osa oppilaista on maininnut tortillalättyjen maistuneen tavallisista poikkeavilta, osan mielestä saippualta tai pesuaineelta.

Todennäköisesti syy ei ole koulujen keittiössä eikä keskuskeittiöllä. Tarjolla olleet tortillaletut ovat tulleet valmiina kaikkiin keittiöihin, samasta keskustukusta. Vegetäytettä on tehty kouluille neljässä eri suurkeittiössä, keskuskeittiö Isopadassa, Rantakylän ja Ristiinan kouluilla sekä Otavan Opistolla. Urpolan koulu on väistötiloissa ja ruokailu on järjestetty toistaiseksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla, jossa oli oma ruokalista ja siellä ei tarjottu vegetortilloja keskiviikkona.

Tapausta selvitetään yhdessä Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa

Eri ruuista ja raaka-aineista otettuja näytteitä tutkitaan epidemian syyn selvittämiseksi. Laboratoriotutkimusten ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa tällä viikolla.

Etelä-Savon hyvinvointialue ohjeistaa mahdolliseen ruokamyrkytykseen sairastuneita niin, että mikäli oireet ovat tavanomaisen vatsataudin kaltaiset, riittää kotihoito (nestehoito ja lepo). Jos oireet ovat voimakkaat tai herää huoli voinnista, kehotetaan ottamaan yhteyttä päivystysapuun (p. 116 117).

Hyvinvointialueen ja ympäristöterveydenhuollon selvitystyöryhmä jatkaa tapauksen selvittämistä. Mikkelin kaupungin valmiusjohtoryhmä käsittelee tilannekatsausta kokouksessaan maanantaina iltapäivällä. Asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin.