Valtuuston puheenjohtaja Oskari Valtola kävi harjoittelussa Mikkelin kaupungin museoilla

Oskari Valtola ja Emma Martiskainen.

Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja Oskari Valtola osallistui Museoliiton järjestämään Poliitikon museoharjoittelu -viikkoon. Ohjelmaan kuului tiistaina 22.8. tutustuminen Mikkelin kaupungin museoiden toimintaan ja arkiseen työskentelyyn.

Nelituntisen harjoittelupäivänsä aikana Valtola muun muassa luetteloi Päämajamuseon kokoelmaan lahjoituksena saadun sotien aikaisen asetakin. Työn opastajana toimi amanuenssi Emma Martiskainen.

– Museoiden toiminta on hyvä muistutus siitä, kuinka historiaa ei pidä unohtaa, Valtola kommentoi tarkkaavaisuutta vaativan työskentelyn lomassa.

Väistötiloissa Akselin kauppakeskuksessa oleva Mikkelin taidemuseo ei pysty pitämään esillä kokoelmiaan vaihtuvien näyttelyiden lisäksi. Tilat ovat ahtaat ja paikoitellen museotoiminnalle hyvin ongelmalliset. Lisäksi kokoelmien varastointi on hajautettu ympäri laajaa Mikkeliä.

– Museoille kokoelmatyö on kaiken pohja, muistuttaa kaupungin museojohtaja Matti Karttunen.

Uuden museorakennuksen spekuloimisessa Valtola säilyttää varovaisuuden.

– Joskus keskustelu uudesta taidemuseosta toki on käytävä, Valtola sanoo, mutta lisää, että mietinnät ovat toistaiseksi vain ”heittoasteella” liittyen esimerkiksi Satamalahden kehittämiseen.

Taidemuseon nykyinen näyttely on Mikkelin 13. kuvitustriennale, joka on esillä 24.9. saakka.

Poliitikon museoharjoittelu -viikko tutustuttaa päättäjät museotyöhön käytännönläheisellä tavalla. Poliitikot pääsevät kokeilemaan monipuolisesti erilaisia museon työtehtäviä, kuten konservointia, arkeologiaa tai lastentapahtuman ohjaamista. 

Poliitikon museoharjoittelu -kampanja järjestetään nyt kahdeksatta kertaa. Harjoitteluviikon tarkoitus on avata museotyön monitahoisuutta ja merkitystä. Samalla museot pääsevät näyttämään, kuinka laajasti niiden työ vaikuttaa yhteiskuntaan.

Kampanjaan on tänä vuonna ilmoittautunut lähes 60 päättäjää, ja osallistujajoukko täydentyy yhä. Mukana on kansanedustajia, kunnanvaltuutettuja ja aluevaltuutettuja. Poliitikon museoharjoittelu järjestetään kaikkiaan 40 museossa ympäri maata.

Kuva: Oskari Valtola ja Emma Martiskainen.