Vihreä lippu nostettiin taas Naisvuorella

Puistotyöntekijöitä vihreän lipun kanssa, taustalla Naisvuoren torni.

Green Flag Awardin tunnus eli vihreä lippu nostettiin salkoon tiistaina 22.8. Mikkelin Naisvuorella. Seremonia järjestettiin nyt jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Naisvuori säilytti tunnuksen vakuuttamalla tuomarit puiston erinomaisella hoitotasolla, siisteydellä ja maisemallisesti upealla monipuolisella kaupunkiympäristöllä. Myös alueen vahvat kehittämissuunnitelmat ja näkötornille tehdyt kunnostukset tekivät tuomareihin suuren vaikutuksen. Tuomareiden mukaan puistosta huokuu ylpeys ja arvostus alueen kulttuuriperintöä kohtaan.

Kansainvälinen Green Flag Award -tunnus myönnettiin tällä kertaa 19 viheralueelle ympäri Suomea, mikä on Suomen GFA-historian suurin hakijamäärä. Green Flag Award on viheralueiden kunnossapidon ja hallinnoinnin laadun tunnistava palkintojärjestelmä, jota hallinnoi Keep Britain Tidy -organisaatio, Suomessa Viherympäristöliitto ry.

Green Flag Award -palkintojärjestelmässä koulutettu tuomaristo arvioi viheralueen toimintaa sekä kirjallisesti hallinnointisuunnitelman avulla sekä kohdekäynneillä. Jokainen hakija vastaanottaa vuosittain kirjallisen ammattilaispalautteen, jossa arvioidaan viheralueen toimintoja 27 kohtaa sisältävän kriteeristön avulla. Kriteeristö vakiinnuttaa yleiset standardit laadukkaille viheralueille, jonka avulla voidaan esimerkiksi perustella ja kehittää alueiden vaatimaa rahoitusta sekä houkutella lisää käyttäjiä viheralueille.

Myös Mikkelipuisto sai vihreän lipun

Mikkelissä on Naisvuoren lisäksi nyt myös toinen Green Flag Award -kohde. Ensimmäistä kertaa hakuprosessissa mukana ollut Mikkelipuisto ihastutti tuomareita selkeällä kokonaisuudellaan, siistillä yleisvaikutelmallaan ja monipuolisuudellaan. Puiston monipuolinen käyttö koettiin alueen erityiseksi vahvuudeksi. Lisäksi tuomarit vaikuttuivat puiston ympäristövaikutusten arviointiin paneutumisesta alueella. Myös puiston tulevaisuuden suunnitelmat ja kehittämisajatukset saivat tuomareilta kiitosta.

Mikkelipuiston toiminnasta vastaa Osuuskauppa Suur-Savo. Puiston puutarhapuolta hoitaa Mikkelin kaupungin konserniyhtiöihin kuuluva Etelä-Savon ammattiopisto Esedu.

Kuva: Naisvuoren vihreää lippua juhlistettiin paikan päällä. Puheen tilaisuudessa piti kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen.