Nautapaimennuksen EM-kilpailut käydään Mikkelin Vehmaskylässä 6.–8.10.

Lehmiä, paimenkoira ja ohjaaja.

Suomen Paimenkoirayhdistys SPKY ry tuo nautapaimennuksen EM-kilpailut Mikkelin Vehmaskylään 6.–8.10.2023. Nautapaimennus on kansainvälisenä kisalajina uusi, mutta vakiintunut varsinkin Suomeen, Ruotsiin ja Ranskaan, joissa karjatilojen työkoirat paimentavat paljon nautoja. Näistä maista odotetaan 6–7 koirakon joukkueita ja lisäksi yksittäisiä kilpailijoita muista Euroopan maista. Kaikkiaan tasokkaaseen ja jännittävään kilpailuun osallistuu 25 koirakkoa.

EM-kilpailun järjestäjinä toimii kaksi eteläsavolaista luomulypsykarjatilaa ja joukko yhdistysaktiiveja. Paimennettavana on kuutisenkymmentä lypsyrotuista hiehoa Juvan Muumaasta ja mikkeliläisen Matti Tuhkalaisen tilalta. Kisapelto sijaitsee Tuhkalaisen mailla, Myyrylän kartanon pihapiirissä Vehmaskylässä, jonka tilat toimivat EM-kisakeskuksena kolmipäiväisen tapahtuman ajan. Kisan tuomaroi erittäin kokenut irlantilainen ammattipaimen ja paimennustuomari Ned O’Keeffe.

Kisaradalla demonstroidaan jokapäiväisessä karjatyöskentelyssä tarvittavia taitoja ja tehtäviä. Ensin koira hakee 4–10 nuoren naudan ryhmän noin 200 metrin päästä ohjaajalleen, joka antaa koiralleen tarvittavia lisäohjeita tavallisesti pilliin viheltämällä pysyen itse paikallaan. Seuraavaksi koira ajaa eläinryhmän muutaman sadan metrin matkan läpi joistakin porteista. Matkan varrella on muutama kulkusuunnan muutos. Kuljetuksen lisäksi kisaradan aikana koira ja ohjaaja tekevät yhdessä jaon eli halkaisevat lauman kahteen osaan, sekä häkityksen, jossa eläinryhmä laitetaan yhdessä pieneen aitaukseen. Tuomari arvostelee tehtävien onnistumisen lisäksi koirakon yhteistyötä ja hyvää eläintenkäsittelyä sekä sujuvaa radan etenemistä.

– Kilpailutoiminnassa päästään näkemään, mihin pitkälle koulutettu koira pystyy ja kuinka koiraan luottavat naudat taipuvat rauhallisesti sen ohjattaviksi totuttuaan paimennukseen vasikasta saakka. Siten kilpailu parantaa paimennuksen ja eläintenkäsittelyn tasoa sekä kohentaa eläinten hyvinvointia tiloilla saakka. Samalla saadaan tietoa myös työkoirajalostuksen tueksi, kertoo Heikki Teittinen Juvan Muumaasta, joka on ollut nautapaimennuksen keskeisin kurssi‐ ja kilpailupaikka Suomessa jo kahden vuosikymmenen ajan.

Koulutettu ja oikein käytetty paimenkoira parantaa karjaeläinten hyvinvointia

Laidunnus niin pelto‐ kuin metsä‐ ja luonnonlaitumilla on tulevaisuudessa entisestään vahvistuva trendi karjataloudessa. Paimenkoirien apu on korvaamatonta laidunsiirroissa. Se mahdollistaa laidunnuksen monilla haasteellisemmillakin alueilla, ja edistää siten luonnon monimuotoisuutta ja avaa maisemaa. Karjan siirrot, käsittelyt ja talviaikainen ulkoilu helpottuvat ja nopeutuvat paimenkoiran avustamana. Koulutettu ja oikein käytetty paimenkoira parantaa karjaeläinten hyvinvointia koko niiden elinkaaren ajan. Matti Tuhkalaisen lypsykarjatilan nuorkarja ja umpilehmät laiduntavat lähes puoli vuotta hoitaen samalla perinnebiotooppeja, voimalinja‐aukeaa ja metsälaitumia noin 50 hehtaarin alueelta.

– Ilman paimenkoiria laidunnusta ei tilalla tässä laajuudessa pystyttäisi tekemään. Eläinten etsiminen, siirtäminen ja lastaaminen traileriin kauempana sijaitsevilta laitumilta olisi yksinkertaisesti liian vaikeaa, toteavat Matti Tuhkalainen ja Ann-Mari Lintunen Tuhkalaisen tilalta, jossa nautoja on kaikkiaan reilut sata päätä.

Vaikka lammaspaimennus kilpailulajina omaa jo yli satavuotiset perinteet, nautapaimennuksen Euroopan mestaruuskilpailut ovat melko uusi ilmiö. Tapahtuma on järjestetty Ranskassa 2019 ja Ruotsissa 2022. Kyseessä ovat siis kolmannet nautapaimennuksen kansainväliset arvokisat, ensimmäiset Suomessa. Kilpailun karsintalähdöistä perjantaina ja lauantaina valikoituu sunnuntain finaaliin kahdeksan parhaiten suoriutunutta koirakkoa. Paitsi karjatalouden ammattilaisille, on kilpailu erittäin mielenkiintoinen myös muun yleisön seurattavaksi. Pellolla on katettua katsomotilaa. Myyrylän kartanossa on kahvila kilpailun ajan sekä iltapäivisin paikallisten pientuottajien grillimakkaramyyntiä. Kilpailun sponsoreilta odotetaan myös esittelyständejä pihapiiriin.

Linkkejä
Kisojen verkkosivut
Kisojen Facebook-sivu

Aikataulut kilpailun aikana (paikkana Myyrylän kartano, sijaintitiedot Googlen karttapalvelussa)

6.10.
1. karsintapäivä. Kilpailu alkaa noin kello 10, päättyy kello 18 mennessä.

7.10.
2. karsintapäivä noin kello 9.30–17

8.10.
Finaali alkaa noin kello 9.30, palkintojenjako viimeistään kello 16, heti kilpailun päättymisen jälkeen.

Lounastauko päivittäin noin kello 13.

Kuva: Heli Ahonen