Kokeneet liiketoiminnan johtajat ja yrittäjät maksuttomasti mikkeliläisten yritysten käytössä – Yrityskummeja toimii Etelä-Savossa lähes kolmekymmentä 

Janne Kinnunen ja Jorma Pirinen.

Yrityskummeja voi hyödyntää kuka tahansa pk-yrittäjä maksutta Mikkelissä. Yrityskummit toimivat koko Suomen laajuisesti. He mentoroivat yrittäjiä monenlaisissa asioissa, esimerkiksi asiakashankinnassa, taloudenhallinnassa, yrityksen eri kasvuvaiheisiin liittyen tai paneutuen jonkin tietyn ongelmakohdan ratkomiseen. 

Valtakunnallisesti yrityskummeja on 1200, joista Etelä-Savon alueella toimii 29 yrityskummia. Yrityskummitoiminnan aluekummi Jorma Pirinen on kokenut liiketoiminnan johtaja ja yksi kuudestatoista yrityskummista, jotka toimivat Mikkelin alueella. Pirinen kuvailee yrityskummitoimintaa erinomaiseksi palveluksi, jota yritys voi hyödyntää maksutta. Mukana olevat kummit toimivat vapaaehtoisesti.

– Kapasiteettia olisi hoitaa vieläkin enemmän asiakkaita ja kannustammekin yrityksiä olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä. Meidän kaikki yrityskummimme ovat kokeneita liiketoiminnan johtajia, yritysmaailman asiantuntijoita tai entisiä kokeneita yrittäjiä, jotka ovat myyneet tai lopettaneet oman yritystoimintansa. Yrityskummeillamme on erinomainen ymmärrys bisneslogiikasta, johtamisesta ja heiltä löytyy myös laaja-alaisesti substanssiosaamista erilaisilta toimialoilta. Yrityskummien kanssa käytävät keskustelut ovat luottamuksellisia, eikä sama yrityskummi hoida kilpailevan liiketoiminnan yrityksiä, Pirinen kertoo.  

Myös Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen toivoo, että alueen yritykset hyödyntävät yrityskummeja ja heiltä löytyvää osaamista.

– Kun yritykset voivat hyvin, lisää se meidän alueemme elinvoimaa, työpaikkoja ja kehitystä.  

”Suosittelen ennemmin ottamaan yhteyttä kuin olla ottamatta”

Jorma Pirinen kertoo yrityskummitoiminnasta lisää vastaamalla vielä muutamaan täsmäkysymykseen.  

Millainen on yrityskummien tyypillinen asiakas? 
Asiakkaita on hyvin monenlaisia ja erilaisista lähtökohdista, mutta kyllä tyypillisimmin asiakkaat ovat alle kymmenen henkilön yrityksiä. Jos yritys miettii yhteydenottoa, suosittelen enemmin ottamaan yhteyttä kuin olla ottamatta. Yhdessä voimme sitten katsoa, minkälaisesta tarpeesta on kyse ja kuinka asian kanssa edetään. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista, joten yhteydenotossa et menetä mitään. 

Kuinka usein yrityskummia tavataan? 
Tämä räätälöidään jokaisen kohdalla erikseen. Joskus tapaamisia tehdään kerran tai kaksi kuukaudessa, muutamien kuukausien ajan, kun taas toisinaan yhteistyöt jatkuvat useampia vuosia. Tärkeintä on, että yritykset kokevat pärjäävänsä liiketoiminnassa ja me mentoroinnin avulla autamme tässä.  

Miten yrityskummin voi saada itselleen? 
Menet vain osoitteeseen yrityskummit.fi ja täytät hakemuksen. Sitten sinuun ollaan yhteydessä. Samalla kartoitamme lähtökohdat sekä sovimme yhdessä, jatkoaskeleet tulevaan.  

Kuva: Kaupunginjohtaja Janne Kinnunen ja yrityskummitoiminnan aluekummi Jorma Pirinen.