Saimaanportin yhtenäiskoululla tehdään viimeistelytöitä – Koulu luovutetaan Mikkelin kaupungille tammikuun alussa

Saimaanportin yhtenäiskoulu

Saimaanportin yhtenäiskoulun rakennustyömaalla NCC on viimeistelyvaiheiden kimpussa. Kävimme katsomassa paikan päällä, missä vaiheessa työt ovat.

Koulun puuverhoiltu julkisivu on valmis ja koulun logokin on asennettu seinään. Kaikki rakennuksen alakatot on ummistettu. Pihamaa liikunta- ja leikkimahdollisuuksineen on valmis. Myös pienten pihalla olevat kiipeilytelineet on asennettu. Urakoitsija NCC:n henkilökunta uurastaa sisätiloissa, Urpolanlammen puoleisia suuria ikkunoita pestään kiiltäviksi rakennuspölystä ja tahroista. Yleisten tilojen osalta riittää vielä tekemistä, mutta luokkatilat ovat jo käytännössä valmiit ja odottavat kalustusta.

Saimaanportin yhtenäiskoulun avaimet luovutetaan Mikkelin kaupungille 5. tammikuuta 2024. Sitä ennen luvassa on vielä viimeistelyjen ohella käyttäjäopastusta. Erityisen huomion kierroksella saa suuri liikuntasali, joka sitten viime näkemän on saanut komean muotonsa koripallokoreineen. Suuren salin lattiaan on asennettu Regupol-kumijoustinkerros sekä pintakerros 2-komponenttisella polyuretaanilla – tällä tavalla liikuntasalin lattiasta tulee saumaton. Kenttämerkinnätkin on jo maalattu. Ihan tekisi mieli tarttua palloon ja alkaa pussittaa Lauri Markkasen tyyliin pelkkiä kolmosia!

Iso liikuntasali on komea. Tilaa riittää peleille ja juhlille. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Pienemmän liikuntasalin lattia on judotatamia. Materiaali sopii monenlaiseen tekemiseen, myös esimerkiksi iltapäiväkerhojen temmellyshetkiin. Ylhäällä opettajien taukotilassa avautuu näkymä lammelle, pihalle ja Urpolan kaukaloon sekä jalkapallokentälle. Parvekkeet ovat saaneet lasituksen.

Teknisen käsityön eli ”puukässän” tilat koneineen odottavat käyttäjiään. Osa koneista on perintöä Urheilupuiston koulusta, mutta suuri osa laitteistosta on uutta. Fysiikan ja kemian luokissa on mielenkiintoinen mutta oleellinen yksityiskohta: hätäsuihku. Niitä tarvitaan tiloissa, joissa on palon tai räjähdyksen vaara tai joissa käsitellään syövyttäviä tai myrkyllisiä kemikaaleja, jotka voivat päätyä silmiin tai iholle. Onnettomuustilanteessa on tärkeää päästä nopeasti hätäsuihkuun, jotta vakavat silmä- tai ihovammat kyettäisiin estämään.

Koulun aulatilassa sijaitsevat ”jättiläisen portaat” ovat käytössä maksimissaan 150 henkilölle. Ruokalaan tulee mahtumaan kerrallaan 300 henkilöä. Koulussa tulee olemaan yhteensä 850 oppilasta. Yläkoululaiset siirtyvät Saimaanportin yhtenäiskouluun maaliskuussa 2024 heti hiihtoloman jälkeen. Alakoululaiset saapuvat uuteen opinahjoonsa lukuvuoden alussa elokuussa 2024.

Kuvat: Mikko Mäkeläinen