Kaupunginhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Jarno Strengellin puhe itsenäisyyspäivänä

Suomen lippu, taustalla sininen taivas.

Mikkelin kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jarno Strengell (sd.) puhui kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa Mikaelissa tiistaina 6.12. Samalla hän julkisti vuoden 2023 Pro Mikkeli -mitalin saajat.

“Kunnioitetut sotiemme veteraanit, sodat kokenut sukupolvi, hyvät itsenäisyyspäivää viettävät.

Olen Jarno Strengell Mikkelin kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja. Tuon Mikkelin kaupungin tervehdyksen itsenäisyyspäivän juhlaan, jota vietämme professori Arto Sipisen suunnittelemassa ja 1988 valmistuneessa konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa.

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 106 vuotta. Yhteiskunnastamme on vuosikymmenten saatossa kehittynyt hyvinvointivaltio, jossa jokaisella on mahdollisuus pärjätä ja jossa jokaisesta pidetään huolta. 

YK:n onnellisuusraportin mukaan Suomi on jo kuudetta kertaa peräkkäin maailman onnellisin maa. Onnellisuus mittaa yleistä tyytyväisyyttä elämään sekä luottamusta siihen, että omassa asuinpaikassa ihmiset pitävät huolta toisistaan. Suomen jälkeen onnellisimpia maita ovat Tanska ja Islanti. 

Hyvinvointivaltio ei ole itsestään selvä asia, joten päätöksenteossa tulee eri asteilla varmistaa, että tulevatkin sukupolvet kokisivat asuvansa tasa-arvoisessa ja oikeudenmukaisessa Suomessa. 

Hyvät vieraat. 

Sotiemme veteraanit taistelivat meille vapaan isänmaan. Tolvajärven, Raatteen, Tali-Ihantalan ja monen muun taistelupaikan tapahtumat osoittavat meille suomalaisten urhoollisuuden. Sodan kauhut koskettivat jokaista suomalaista eikä kenenkään tarina ole toista vähäarvoisempi. Mikkeli ja maanpuolustus ovat etenkin viime vuosisadalla kuuluneet vahvasti yhteen. Mikkeli oli kolmen sodan päämajakaupunki vuosina 1918, 1939–40 ja 1941–45. Tunnustuksena tästä on Mikkelin kaupungille annettu oikeus liittää vapaudenristi kaupungin vaakunaan. 

Vaikka Mikkelissä ei ole enää varusmiehiä kouluttavaa joukko-osastoa, Mikkelissä on edelleen varuskunta ja siellä erityisesti Maavoimien esikunta. Voidaan sanoa, että Mikkeli on edelleen puolustusvoiminen johtopaikka. 

Keväällä 2021 Mikkelissä avatun Sodan ja rauhan keskus Muistin kautta tulemme varmistamaan sen, että sota-ajan historian yhteys nykypäivään säilyy ja että sodan ymmärrys lisääntyy. Näin edistämme rauhaa. Tiedekeskus Muistin tarkoituksena on osoittaa ihmisen kykyä sopeutua ja selviytyä vaikeuksista. Tavoitteena on, että ihmiset arvostavat rauhaa ja Suomen itsenäisyyttä.  

Arvoisat vieraat. 

Seuraavaksi luovutamme Pro Mikkeli -mitalit. Mikkeli on vuodesta 1983 lähtien myöntänyt Pro Mikkeli -mitalin henkilölle, joka kotipaikastaan riippumatta on toiminut merkittävästi Mikkelin kaupungin hyväksi ja tehnyt kaupunkiamme tunnetuksi. Tänä vuonna kaupunginhallitus on päättänyt myöntää mitalin kahdelle henkilölle, jotka molemmat ovat toimineet Mikkelin kaupungin ja sen asukkaiden hyväksi Sodan ja rauhan keskus Muistissa. 

Ensimmäisen Pro Mikkeli -mitalin saa tänä vuonna Sodan ja rauhan keskus Muistin sisältöjohtaja, asiamies, FM Pia Puntanen. Pro Mikkeli -mitalin myötä Mikkelin kaupunki kiittää Piia Puntasta arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä, jota hän on tehnyt päämajakaupunkimme ja uuden tiedekeskuksemme Sodan ja rauhan keskus Muistin eteen. 

Toisen Pro Mikkeli -mitalin saa Sodan ja rauhan keskus Muistin toimitusjohtaja, FM Olli-Pekka Leskinen. Pro Mikkeli -mitalin myötä Mikkelin kaupunki kiittää Olli-Pekka Leskistä arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä, jota hän on tehnyt päämajakaupunkimme ja uuden tiedekeskuksemme Sodan ja rauhan keskus Muistin eteen. 

Mikkelin kaupungin puolesta lämpimät onnittelut molemmille Pro Mikkeli -mitalin saajille. Samalla toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää!”