Mikkelin kaupunki järjestää kaksi ilotulitusta uudenvuoden aattona 31.12.

Ihmisiä katsomassa ilotulitusta.

Mikkelin kaupungin uudenvuoden ilotulitukset järjestetään kello 18 ja 24. Kaupunki on hankkinut molemmat ilotulitusnäytökset kilpailutuksen kautta. Ilotulituksista vastaa useita isoja näytöksiä järjestänyt ja kansainvälisiä kilpailuja voittanut Suomen Pyrotekniikka.

Koko perheen ilotulitus alkaa kello 18 Pankalammella konsertti- ja kongressitalo Mikaelin ympäristössä. Toinen, puolenyön ilotulitus aloittaa perinteiseen tapaan uuden vuoden. Pankalammen näytös kestää noin 5–6 minuuttia, Naisvuoren näytös kestää noin 8–10 minuuttia.

Molemmat ilotulitukset maksavat yhteensä 3880 euroa eli asukasta kohden kustannus on 0,07 euroa. Ilotulituksiin liittyy olennaisella tavalla turvallisuus. Kaikki toteutukseen osallistuvat pyroteknikot ovat kokeneita ampujakoulutuksen läpäisseitä ammattilaisia. Näytösampujat tietävät ja tuntevat tuotteet, niiden toiminnan sekä turvallisen ja oikeaoppisen käsittelyn. Hankittu palvelu sisältää kaikki tarvittavat ilmoitukset, viranomaisluvat ja vastuuvakuutukset, ilotulitusnäytöksen suunnittelun ja toteutuksen sekä tarvittavien tuotteiden kuljetuksen ja loppusiivouksen.

Suomen Pyrotekniikka varmistaa henkilöstönsä turvallisuuden ryhmäpalavereilla, jatkuvalla koulutuksella sekä asianmukaisilla suojavarusteilla. Yleisön turvallisuus varmistetaan riittävillä turvaetäisyyksillä, ammunta-alueiden eristämisillä sekä ammunta-alueiden jatkuvalla vartioinnilla.

Myös ympäristötekijät on otettu huomioon. Ammattilaiskäyttöön tarkoitetut ilotulitteet on valmistettu Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa. Tuotteet on valikoitu siten, etteivät ne sisällä ympäristölle vaarallisia raskasmetalleja tai luontoa rasittavia hajoamattomia materiaaleja.

Taivaalle lentävät tuotteet ovat joko kuorettomia tai pahvikuoreen pakattuja, eivätkä sisällä muovia tai muuta luonnossa hajoamatonta materiaalia. Efektien kuoriosat palavat ja hajoavat lähes täysin ilmassa. Näin ollen ympäristöön leviävien hiukkasten määrä on hyvin pieni. Ammunnan jälkeen ympäristöön putoavat tyhjät ”hylsyt” kerätään ja osa ladataan uudelleen seuraavaa käyttöä varten.

Kuva: Jonne Vaahtera