Kaupunginjohtaja Janne Kinnunen muisteli uudenvuoden puheessaan mennyttä vuotta ja suuntasi katseensa vuoteen 2024

Ilotulitusta taivaalla.

Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen piti uudenvuoden puheen kaupungintalon edustalla uudenvuodenaattona 31.12.2023.

Hyvää iltaa ja iloista uudenvuoden juhlaa!

Uusi vuosi on aina uuden alku, mutta samalla myös muistelemme mennyttä vuotta. Mikkelissä vuosi 2023 oli monenlaisten muutosten ja uudistusten vuosi, niin pienten kuin suurtenkin.

Itse saavuin Keski-Suomesta Mikkelin kaupunginjohtajaksi heti vuodenvaihteessa. Ensimmäinen vuosi Mikkelissä on ollut kiireinen, mutta mielenkiintoinen ja antoisa. Hyppäsin liikkuvaan junaan, eikä siinä paljon matkalippuja kyselty, kun alettiin tehdä töitä Mikkelin eteen.

Jotta vauhti ei olisi liikaa hidastunut, niin samaan aikaan säästökeskustelujen kanssa panostettiin paikalliseen elinvoimatyöhön ja Mikkelin kasvuohjelmaan. Aluetalous ja sen tarpeet sekä aiempaa vahvempi edunvalvonta ovat tässä kulkeneet rinnalla. Juna etenee edelleen hyvää vauhtia ja mielestäni olemme oikeilla raiteilla. Ja olen kyllä tykännyt olla kyydissä tai ehkäpä jopa kuskin paikalla. Yhteistyö sidosryhmien kesken on ollut hyvää, ja kiitos kuuluu jokaiselle, jonka kanssa olen vuoden aikana saanut töitä tehdä.

Marraskuussa Mikkelissä tapahtui isoja asioita talouden näkökulmasta. Mikkelin kaupungin talouden oikaisemiseksi kaupunginhallitus teki päätöksen Etelä-Savon Energia Oy:n vähemmistöosuuden myymisestä. Asiaa valmisteltiin pitkään ja tarkasti. Kyseessä on kaupungin historian isoin kauppa. Näin estettiin Mikkelin kaupungin ajautuminen kriisikunnaksi ja toisaalta kaupasta saatava tuloutus varmistaa kaupungin elinvoimaista tulevaisuutta myös tulevina vuosina. Kauppa varmistaa myös kuntalaisten palveluiden pysymisen hyvällä tasolla tulevina vuosina.

Toisena talouden oikaisun tukijalkana on valtuuston joulukuussa hyväksymä säästöohjelma, jolla tavoitellaan seuraavan kolmen vuoden aikana kolmen miljoonan euron käyttötaloussäästöjä.

Mikkelin kasvuohjelma eli elinvoima ja elinkeinoelämän vahvistaminen on kolmas taloutemme tukijalka. Investointeja ja uudistuksia ei saa unohtaa, muuten mikä tahansa kaupunki näivettyy ja jää junnaamaan paikalleen. Mikkelin täytyy maakuntansa keskuskaupunkina olla Etelä-Savon sykkivä sydän.

Kuluneen vuoden aikana olen päässyt vierailemaan monessa mikkeliläisessä yrityksessä. Vierailut ovat avartaneet käsityksiäni alueemme elinkeinoelämästä ja vahvistaneet ymmärrystäni siitä, että meillä on erittäin laajasti eri alojen osaajia ja osaamista joka hyödyntää isänmaatamme.

Yrittäjien viesti on ollut kirkas, selkeä ja kannustava: Investointihaluja riittää, mutta toisaalta myös tekijöistä on pulaa. Mikkelikin tarvitsee uutta työvoimaa. Samalla kaupungin tulee osaltaan tehdä mahdolliseksi yritysten sijoittuminen ja juurtuminen Mikkeliin esimerkiksi tehokkaalla maankäytöllä, kaavoituksella ja liikenneratkaisuilla.

Menneestä vuodesta 2023 mieleen jää myös sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, joka saatettiin maaliin hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa. Kuntien näkökulmasta uudistus on kuitenkin jättänyt jälkeensä savuavia raunioita, kun valtionosuusjärjestelmät ovat menneet pahasti sekaisin – yksi kärsijöistä on Mikkeli. Vaadimmekin muutosta epätasa-arvoiseen rahanjakoon, ja tähän tulemme kiinnittämään huomiota edunvalvontatyössämme valtion suuntaan. Tätä edunvalvontatavoitetta silmälläpitäen luotan myös siihen, että Mikkelin seudun omat kansanedustajat toimivat hyvässä yhteistyössä kaupungin kanssa. Yhteistyö edunvalvonnassa kansanedustajiemme kanssa on ollut erityisen hyvää – siitä kiitos heille jo tässä vaiheessa.

Kaupunkiorganisaation näkökulmasta vuosi 2024 tulee viemään meidät jälleen askeleen lähemmäksi seuraavaa isoa hallinnollista muutosta. Julkiset työvoimapalvelut siirtyvät kuntien vastuulle vuoden 2025 alussa, joten tuo valmistelutyö tulee olemaan tärkeässä roolissa seuraavan vuoden ajan. TE-palvelu-uudistus on kaupungille suuri mahdollisuus lisätä koko Mikkelin seudun elinvoimaa saadessamme nykyisiä valtion työntekijöitä, te-palveluiden ammattilaisia, joukkoomme kaupunkiorganisaatioon. On hienoa päästä työskentelemään kanssanne.

Hyvä juhlaväki

Tarkoitukseni ei ole vain kerrata koostetta kaupungin päätöksistä ja tulevista haasteista, joten tähän väliin on syytä muistella muiden onnistumisia. Entisenä urheilijana on luontevaa aloittaa urheilulla. Jäällä Jukurit ei viime keväänä yltänyt pudotuspeleihin, mutta Kampparit saavutti hienosti SM-hopeaa.

Jalkapalloviheriöllä Mikkelin Palloilijat kolkutteli jopa Veikkausliigan portteja. Kesällä Urheilupuistossa järjestetty yleisurheilutapahtuma Mikkeli Games oli yleisömäärältään suuri menestys ja St Michel -raviviikonloppu toi taas kaupunkiin menoa ja meininkiä.

Tänä vuonna myös Mikkelistä lähtöisin olevat urheilijat ovat niittäneet mainetta ja kunniaa Suomessa ja maailmalla: Jalkapalloilija, MP:n kasvatti Topi Keskinen on loistanut HJK:n pelipaidassa, hiihtäjä Jasmin Kähärä on noussut parrasvaloihin ja judoka Martti Puumalainen voitti upeasti EM-kultaa. Olipa hienoa seurata tänään myös Konsta Heleniuksen edesottamuksia nuorten MM-jäillä.

Näistä edellä mainituista menestyjistä nouseekin mieleen se, että meillä Mikkelissä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet liikuntaan ja urheiluun. Jokaisen lapsen ja nuoren harrastus on tärkeää, koska harrastaminen ehkäisee syrjäytymistä, kehittää mieltä ja kehoa ja opettaa toimimaan osana ryhmää.

Meistä varmasti jokainen haluaa nähdä Mikkelin kaupunkina, jossa on mahdollista harrastaa ja jossa siirtyminen harrastuspaikoille ei ole liian vaikeaa. Pidetään siis kiinni näistä hyvistä asioista ja ollaan ylpeitä siitä, mitä kaikkea Mikkeli tarjoaa ja että myös täältä voi ponnistaa pitkälle, olipa sitten kyseessä urheilu, taide tai tiede.

Taiteen ja kulttuurin saralla Mikkelin musiikkijuhlat tarjosi jälleen upean kansainvälisen kattauksen, kevättalvella Mikaelissa oli vuosien tauon jälkeen oopperanäytöksiä, Mikkelipuistossa pidettiin kevyemmän ja raskaamman musiikin festareita ja lapsia viihdytti perinteinen Hulivilikarnevaali. Taajamissa pidettiin yhteisöllisiä kesäjuhlia. Teatterissa ensi-iltansa sai laajaa julkisuutta kerännyt Diktaattori-näytelmä, jonka valitettavan ajankohtainen aihe puhuttelee yleisöä huumorin keinoin.

Tieteen puolelta on syytä muistaa, että Mikkelissä alkoi tänä vuonna vesiteknologian insinöörin koulutusohjelma LUT-yliopiston järjestämänä. Mikkelin yliopistokeskus juhlii alkavana vuonnan 20-vuotista taivaltaan. Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja LUT-yliopiston muodostama tiedeyhteisö on elintärkeä ja ehdoton Etelä-Savon elinvoimatekijä. Myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun vetovoima jatkoi kasvuaan. Xamk jos joku instituutio ansaitsee kuluvasta vuodesta erityisen maininnan työstään valovoimaisena koulutusorganisaationa.

Paljon on siis ollut ylpeyden aiheita, onnistumisia, uusia asioita mutta myös perinteisiä juttuja, jotka osaltaan pitävät yllä mainekuvaa ja monipuolista tarjontaa.

Mikkelin kokoiselle kaupungille pieneltäkin tuntuva asia voi olla strategisesti merkittävä. Jokainen mikkeliläinen on Mikkeli-lähettiläs ja Mikkelin markkinoija. Se, millaisen kuvan annamme ulkopuolisille, voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, päätyykö ihminen tai yritys Mikkeliin vai ajaako ohi. Asia korostuu meillä vielä enemmän kesällä kuin talvella. Kesä- ja kausiasuminen sekä monipaikkaisuus ja esimerkiksi etätyön ja etäyrittämisen luomat mahdollisuudet eivät enää ole tulevaisuutta, vaan nykyisyyttä.

Jos me Mikkelissä haluamme kutsua itseämme vaikkapa loma-Suomen pääkaupungiksi, on meidän mentävä mukavuusalueemme ulkopuolelle ja tehtävä ratkaisuja kaupungin strategiassa kirjattujen arvojemme mukaisesti: reilusti, rohkeasti ja rakentavasti. Uskon, että näitä kaikkia ominaisuuksia on Mikkelissä ja mikkeliläisissä vaikka muille jakaa.

Hyvät kuulijat

Haluan kiittää kaikkia tästä vuodesta. Kannustan kaikkia tarttumaan rohkeasti tulevan vuoden mahdollisuuksiin, mutta myös haasteisiin.

Mennään yhdessä eteenpäin kohti entistä parempaa Mikkeliä. Nyt on juhlan aika ennen kuin aloitamme taas arkisen aherruksen.

Onnellista uutta vuotta 2024!”