Sodan ja rauhan keskus Muistissa ja Päämajamuseossa lähes 34 000 kävijää vuonna 2023

Sodan ja rauhan keskus.

Sodan ja rauhan keskus Muistissa ja Päämajamuseossa vieraili lähes 34 000 kävijää vuonna 2023.

Kävijöitä oli yhteensä 33 659, joten määrä kasvoi viimevuotisesta. Yhteensä Muistissa on käynyt sen 2,5-vuotisen historian aikana runsaat 92 000 kävijää.

– Olemme kävijämäärään tyytyväisiä, vaikka hiukan jäimmekin asettamastamme 35 000 kävijän tavoitteesta. Positiivista oli kävijämäärän kasvu etenkin kesäsesongin ulkopuolella, sillä helmi-maalis- sekä joulukuun kävijämäärä oli arvioitua suurempi, kertoo toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen.

– Olemme myös onnistuneet kasvattamaan kävijämääräämme vuosittain. Suunta on hyvä.

Ryhmämatkailijoiden osuus kaikista kävijöistä oli noin 10 prosenttia. Ryhmien määrä laski viimevuotisesta. Samaa kehitystä on ollut havaittavissa muillakin Mikkelin seudun toimijoilla. Sen sijaan koululaisryhmien määrä jatkoi kasvuaan.

Museokorttilaisia Muistin asiakkaista oli 25 prosenttia. Museokortilla vierailtiin museoissa valtakunnallisesti vuonna 2023 ennätysmäärä.

Muistin tapahtumat vetivät myös mukavasti yleisöä. Muistin itse järjestämissä tai muiden Muistin tiloissa pitämissä tapahtumissa vieraili runsaat 7600 henkilöä. Suosituimpia tapahtumia olivat Museoiden yö ja Muistin itsenäisyyspäivä. Myös Muistin kahvila-ravintola Rauha sekä Muistin kauppa kasvattivat reilusti kävijämääräänsä ja myyntiään.

Vuosi 2024 alkaa rajoitetulla aukioloajalla. Muisti on tammikuun ajan avoinna tiistaista lauantaihin kello 10–17. Maanantait käytetään näyttelyn huoltoon ja kehittämistyöhön. Normaaliin talvikauden aukioloon palataan helmikuun alusta, jolloin ovet ovat avoinna maanantaista lauantaihin kello 10–17.

Kuva: Mikko Mäkeläinen