Kansainvälinen huippusolisti saapuu kaupunginorkesterin vieraaksi 17.1.

Sharon Bezaly.

Mikkelin kaupunginorkesteri aloittaa kevätkautensa huippusolistin kanssa, kun maailman arvostetuimpiin huilisteihin kuuluva Sharon Bezaly (kuvassa) konsertoi Mikaelissa keskiviikkona 17.1. kello 18. Konsertin johtaa pääkapellimestari Erkki Lasonpalo ja solistinumerona on luvassa Kalevi Ahon konsertto alttohuilulle ja jousille. Konsertin lisäksi kaupunginorkesteri äänittää teoksen Mikaelissa maineikkaalle BIS-levymerkille.

Mikkeliläisyleisölle esitellään todellinen maailmantähti, kun israelilaissyntyinen, sittemmin Ruotsiin kotiutunut huilisti Sharon Bezaly saapuu kaupunginorkesterin solistiksi. Bezaly on yksi instrumenttinsa kansainvälisesti arvostetuimmista osaajista. Bezaly on moneen kertaan palkittu solisti ja hänen levytyksensä ovat saavuttaneet lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia. Monet nykysäveltäjät ovat omistaneet hänelle teoksiaan, mutta Bezaly on kunnostautunut myös vanhemman huilumusiikin tulkitsijana.

Mikkelin kaupunginorkesterin solistina Bezaly esittää Kalevi Ahon konserton alttohuilulle ja jousille. Kalevi Aho on yksi tunnetuimmista suomalaisista nykysäveltäjistä. Aho tunnetaan konserttosäveltäjänä tavastaan perehtyä kulloiseenkin solistisoittimeen huolellisesti sävellystyönsä yhteydessä. Hän saakin säännöllisesti kiitosta solisteilta siitä, miten hyvin teokset solisti-instrumentille sopivat. Alttohuilukonserttoon hän on kirjoittanut osan myös harvinaisemmalle bassohuilulle.

Konserttiviikko on muutoinkin erityinen Mikkelin kaupunginorkesterille, sillä konsertin lisäksi alttohuilukonsertto äänitetään Mikaelin Martti Talvela -salissa BIS-levymerkille. Äänitys on jatkoa syksyllä 2023 julkaistulle Saimaa Sinfonietan levylle, joka sisälsi Kalevi Ahon kolmen konserton ensiäänitykset. Konsertin ja levytyksen johtaa kaupunginorkesterin pääkapellimestari Erkki Lasonpalo, joka on kunnostautunut Ahon teosten levytystulkitsijana jo useasti. Levytystä varten orkesteriin saadaan muutama lisäsoittaja, joten lavalla nähdään hieman totuttua suurempi jousiorkesteri.

Solistinumeron lisäksi konsertin alkupuolella kuullaan toinenkin Kalevi Ahon teos, Kirje tuolle puolen, joka on sävelletty Pehr Henrik Nordgrenin muistolle. Väliajan jälkeen konsertin päättää Josef Sukin serenadi jousille, joka soi iloa ja valoa tammikuun pimeyden keskelle.

Linkki: Liput konserttiin

Kuva: Keith Saunders