Mikkelin kirjasto juhlii 160-vuotista historiaansa

Pääkirjaston ovet.

Mikkelin kirjasto juhlii tänä vuonna pyöreitä.

Mikkelin ensimmäinen pormestari Julius Nygrén teki huhtikuussa 1864 aloitteen suomenkielisen kirjaston perustamisesta. Hän ohjasi omiin nimitysjuhlallisuuksiinsa kerätyt varat, 556 markkaa eli nykyrahassa 2750 euroa kirjaston perustamiseen.

“Mikkelin kaupunnin Porwarien kirjasto” avattiin 16.7.1864. Alkuperäisestä 195 kirjan kokoelmasta on jäljellä 29 kirjaa. 160 vuoden aikana nimi on vaihtunut useampaan kertaan, Porwarien kirjastosta kansankirjastoksi, kantakirjastoksi, kaupunginkirjastoksi ja viimeisimmäksi vuonna 2018 Mikkelin seutukirjastoksi.

160-vuotias kirjastomme on kasvanut tärkeäksi osaksi paikallista yhteisöä tarjoten lukemisen iloa, tiedonlähteitä ja kulttuurikokemuksia sekä matalan kynnyksen tiloja mikkeliläisten käyttöön. Juhlavuosi tuo mukanaan monipuolisen tapahtumakattauksen.

Ensimmäinen juhlavuoden tapahtuma on taideteemainen Kulttuurikahvila tiistaina 23.1. kello 14–17. Tapahtuma alkaa Mikkelangeloiden taidetyöpajalla, ja trubaduuri Jari Valjakka musisoi työpajan jatkuessa kello 15.30–16.30. Muita alkuvuoden tapahtumia ovat muun muassa perinteiset lapsiperheiden pippalot tiistaina 6.2. sekä Etelä-Savon pelastuslaitoksen Matti Kaarnan luento 72 tunnin kotivarasta kansallisena varautumispäivänä 7.2. Lainan päivänä 8.2. pääkirjaston varasto on avoinna yleisölle kello 10–18. 

Varsinaista juhlaviikkoa vietetään 8.–12. huhtikuuta, jolloin kirjaston kokoama näyttely kuljettaa vierailijat matkalle läpi aikojen, esitellen kirjaston kehitystä ja merkitystä kaupunkilaisille. Juhlaviikolla julkistetaan myös kirjoituskilpailu. Lisäksi tarjolla on läpi vuoden kirjailijavierailuja, luentoja ja muita tapahtumia.