”Odotukset ovat korkealla” – Saimaanportin yhtenäiskoulun henkilökunta on valmiina arkeen uudessa koulussa

Koulun henkilökuntaa.

Saimaanportin yhtenäiskoulun arki alkaa yläkoululaisten osalta maanantaina 4. maaliskuuta. Kävimme haastattelemassa kahta opettajaa ja koulunkäynnin ohjaajaa, jotka odottavat koulun avautumista suurella innolla. Monipuoliset tilat ja ympäristö saavat paljon kiitosta, mutta tuntemuksiin mahtuu myös pientä jännitystä.

Urheilupuiston koulun käsityön opettaja Satu Liukkonen korostaa, miten aktiivisesti henkilöstö otettiin mukaan koulun suunnitteluun ja miten opettajien mielipiteitä kysyttiin urakan varrella.

– Se tuntuu hyvältä, että saimme olla suunnittelussa mukana. Näkemyksiämme ja mielipiteitämme kuunneltiin todella hyvin, Liukkonen kiittelee. 

Molempien käsityöaineiden opettajana Liukkonen on joutunut siirtymään paikasta toiseen, kun Urheilupuiston parakkikoulun teknisen työn tunnit järjestettiin Teollisuuskadulla. Nyt kaikki tulee olemaan saman katon alla. Teknisen työn oppiaine ottaakin varaslähdön, koska opetus Saimaanportin yhtenäiskoulun uudenkarheissa tiloissa käynnistyy 5. helmikuuta, kuukauden päivät ennen kuin muu Urheilupuiston yläkoulun noin neljänsadan oppilaan opetus uusissa tiloissa alkaa.

Matematiikan opettaja Antti Askisen mielestä uuteen kouluun muuttaminen on hienoa, mutta samalla asiaan liittyy jännitystä.

– Tilat ovat todella hienot ja odotukset ovat tietysti korkealla. Uskon, että kaikki tulee sujumaan hyvin, mutta mikäpä ei jännittäisi! Jännitystä aiheuttavat ihan käytännön asiat eli kun aloitamme, toimiiko kaikki ja löytyykö paikat, miten sujuvat siirtymiset ja kulkemiset. Harjoitteluahan se on alussa ja siihenkin on varauduttu. Sitten syksyllä tänne muuttaa kolme alakoulua. Kaikkeen on pyritty valmistautumaan niin hyvin kuin mahdollista.

Valmistautumista onkin ehditty tehdä jo vuosikausia.

– Parakkikoulussa on vierähtänyt jo kuutisen vuotta ja sitä alkoi pitää normaalina. Nyt uuteen siirtyminen konkretisoituu, kun tietää, mihin on tulossa ja kun on päässyt vierailemaan uudessa koulussa ja saanut käyttäjäkoulutusta, Askinen jatkaa.

Sekä Satu Liukkonen että Antti Askinen ovat ensimmäistä kertaa työurallaan tilanteessa, jossa siirtyvät täysin uuteen kouluun. Sama tilanne on myös Urheilupuiston koulun koulunkäynnin ohjaajalla Mari Jauhiaisella.

– On hienoa on tulla uuteen kouluun. Pääsemme nyt konttikoulusta vaihtamaan kokonaiseen rakennukseen, jossa kaikki toiminnot ovat saman katon alla. Tämä on tärkeää myös turvallisuuden näkökulmasta, koska parakkikoulu on sijainnut melkein keskellä kaupunkia, vilkkaat kadut ympärillään, jolloin liikenteen äänet ovat saattaneet häiritä opetusta.

Jauhiaisen mukaan oppilaita ovat askarruttaneet muutamat perusasiat.

– Kouluun liikkumisesta on kyselty: Miten tänne pääsee, miten bussit menevät ja miten niihin ehtii, miten luokkiin löydetään. Mitään ylimääräistä levottomuutta ei ainakaan vielä ole ollut oppilaiden keskuudessa.

Innostusta ilmassa

Inspiroivana tekijänä haastateltava kolmikko näkee myös Saimaanportin yhtenäiskoulun lähiympäristön.

– Täällä luonto on monipuolisesti läsnä. Meillä on todella kiva miljöö. Lisäksi tässä on pelikentät ja mahdollisuudet monenlaiseen liikuntaan. Saattaa olla, että keväällä tulee lähdettyä heti tuohon Urpolan rantaan työpäivän jälkeen, veistelee Satu Liukkonen.

Toimintojen ja henkilökunnan saman katon alle sijoittuminen tulee lisäämään työpaikan yhteisöllisyyttä ja kohtaamisia. Tarjolla on myös rauhallisia työskentely-ympäristöjä esimerkiksi hyppytunteja viettäville opettajille. Käyttäjäkoulutus on sisältänyt tekniikkaa.

– Systeemit vaikuttavat helpoilta ja toimivilta. Konttikoulussa meillä on ollut monenlaista tekniikkaa, mutta täällä kaikki on uutta ja yhtenäistä, mikä helpottaa opettajan työtä. Hyvä ja toimiva ympäristö varmasti myös kohottaa oppilaiden motivaatiota, Antti Askinen sanoo.

Käsityön opettajan näkökulmasta erityisen innostavaa asiaa ei ole vaikea keksiä.

– Uudet tilat ja koneet innostavat! Nyt opetuksessa ei tarvitse karsia. Itsekään ei ihan vielä tiedä, mitä kaikkea tulevaisuudessa täällä voisimme tarjota vaikka valinnaisaineena. Tilat taipuvat niin moneen, Liukkonen sanoo.

Kuva: Satu Liukkonen, Mari Jauhiainen ja Antti Askinen Saimaanportin yhtenäiskoululla (kuvaaja: Mikko Mäkeläinen).