Taidemuseon uusi näyttely tarjoilee Kari Juutilaisen värikylläisiä teoksia

Taidenäyttely.

Mikkelin taidemuseon näyttelyvuoden avaa Kuopiossa asuvan ja työskentelevän kuvataiteilijan Kari Juutilaisen värikkäät ja abstraktit teokset. Näyttelykokonaisuus esittelee taiteilijan akryylimaalauksia viimeisen viiden vuoden ajalta. Esillä on erityisesti maalausprosessin tärkeys taideteoksen luomisessa.

– Taiteen tekeminen lähtee liikkeelle ajatuksesta, joka alkaa itää, kasvaa ja kehittyy taideteokseksi. Kun kuvataan näkymätöntä, vaikeasti kuvailtavaa maailmaa, visuaalisella ajattelulla päästään alueelle, jota sanat eivät välttämättä tavoita, Juutilainen kuvailee lähtökohtiaan maalausprosessiin. 

Näyttelyn nimi on Discover eli löytää. Uuden tuotannon teokset kantavat löytämisen nimeä eri kielillä, suurimmaksi osaksi eksoottisin ja pienin kielin, mutta tulkinnat kielen ja kulttuurin ja teoksen välisestä suhteesta jää katselijalle. Kieliä on muun muassa italiasta, portugalista ja espanjasta aina baskiin, malaijiin, iiriin, oromoon ja lingalaan. Tyypillistä Juutilaisen teoksille ovat orgaaniset ja geometriset, kerrokselliset rakenteet sekä kaaoksen ja järjestyksen vuorovaikutus.

– Katsojalle on tarjolla valtavasti tarkastelun kohteita, mutta merkityksiä ei tarvitse löytää, kuvailee taidemuseon amanuenssi Paula Hyvönen.

Kari Juutilainen (kuvaaja: Riina Pesari, Mikkelin kaupungin museot). Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Vuonna 1953 syntynyt Kari Juutilainen on lähtöisin Pieksämäeltä. Hän valmistui vuonna 1982 Turun piirustuskoulusta. Valmistuttuaan hän asui Mikkelissä vuosina 1982–1984.

Juutilainen on tuottelias ja monipuolinen kuvataiteilija, joka on toteuttanut yli 30 yksityis- ja yli sata yhteisnäyttelyä. Ulkomailla residensseissä hän on työskennellyt muun muassa Italiassa, Ranskassa, Espanjassa, Kreikassa, Brasiliassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Hänen tuotantoonsa kuuluu niin maalauksia, piirustuksia, veistoksia kuin valokuvaa, musiikkia, videoteoksia, performansseja Edible Finns -ryhmässä ja tilaääniteoksia.

Kari Juutilainen – Discover -näyttely on esillä Mikkelin taidemuseossa 26.5.2024 asti.

Artikkelin pääkuva: Mikko Mäkeläinen