Saimaa Geopark -pilkki houkuttelee uuden harrastuksen pariin hiihtolomaviikolla – Tapahtuma avaa Saimaa Geopark Visitor Centerin teemavuoden

Kaihun kota talvella.

Mikkelin Kaihunlahdella järjestetään 24.–27.2. Saimaa Geopark -pilkki. Tapahtumapaikan keskuksena on Kaihun kota Kenkäveron ja Mikkelipuiston läheisyydessä.

Mikkelissä on tehty työtä Saimaa Geopark -kohteiden mahdollistaman luontomatkailun kasvun ja kohteiden tunnettavuuden eteen. Luontomatkailuyritykset ovat keskeisiä toimijoita ja matkailun kasvun mahdollistajia. Vuosi 2024 on erityisen tärkeä vuosi, koska Unescon Geopark-arviointi on Saimaalla käynnissä. Arviointiprosessin jälkeen Unesco Pariisissa päättää Unesco-statuksen käytön jatkamisesta seuraavaksi neljäksi vuodeksi Saimaa Geoparkille. Status on erityisen arvokas alueelle myönnettävä tunnustus alueen ainutlaatuisuudesta maailmassa ja samalla iso mahdollisuus alueen luontomatkailun markkinoinnin ja myynnin osalta.

Suomen itärajan sulkeuduttua matkailun elinvoimamerkitys on entisestään korostunut ja luontomatkailun mahdollisuudet nousevat keskiöön. Itä-Suomi vaatii erityisiä panostuksia pysyäkseen elinvoimaisena muun muassa Itä-Suomi-ohjelman muodossa. Luontomatkailuyritykset ja Geopark-kohteet ovat tässä kehityspolussa yksi suuri mahdollisuus.

– Saimaa Unesco Global Geopark on erinomainen työkalu muuttuneessa maailmantilanteessa alueellisen elinvoiman pönkittämiseksi niin, että toimet ja toimeliaisuus tapahtuu pienissä ja keskisuurissa luontomatkailuyrityksissä, sanoo Mikkelin kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä.

24.–27.2. järjestettävä Saimaa Geopark -pilkki on matalan kynnyksen tapahtuma, jonka tarkoituksena on käytännön läheisesti esitellä kalastusta luontoharrastuksena. Samalla tapahtumassa mahdollistetaan tutustuminen talviluonnossa liikkumisen saloihin. Tapahtumaa Mikkelin kaupungin kanssa ovat toteuttamassa Suomen Vapaa-ajankalastajat ja Mikkelin Latu.

Pilkkimispaikkana on Kaihunlahti, joka on Urpolan jokilaakson toinen pää, toisen pään sijaitessa Urpolan luontokeskuksella, joka on samalla Saimaa Geopark Visitor Center. Kaihunlahden ja luontokeskuksen väliin sijoittuu Urpolan luonnonsuojelualue, josta Mikkelin kaupunki yhdessä ely-keskuksen kanssa on poistanut kalojen nousun estävät esteet vuosina 2022–23. Joessa onkin ollut tutkijoiden sähkökalastuksen yhteydessä toteamana nousukaloja esteiden poistamisen jälkeen.

– Geopark on Unescon arvottama ainutlaatuinen geologinen kokonaisuus, ja meille alueen ihmisille se ei ole välttämättä täysin kirkastunut. Geopark-tapahtumilla haluamme muistuttaa alueen geologisesta ainutlaatuisuudesta ja tänä vuonna Saimaan uhanalaisten kalojen tilanteesta. Pysyvän geologisen teeman rinnalle on Saimaa Geopark Visitor Centerin tulevan kesän vaihtuvaksi teemaksi valittu Saimaan uhanalaiset järvikalat, Riihelä jatkaa.

Pilkkitapahtumaa varten Kaihunlahteen istutetaan noin 500 kirjolohta, jotka ovat reilun kilon painoisia. kalojen siirrossa ja istutuksessa on pakkasraja, mutta oikein kylmänkin kelin sattuessa tapahtuma järjestetään. Kalastus on kielletty lammella 20.–23.2. Tapahtuma alkaa lauantaina 24.2. kello 10, jolloin lammelle toivotaan runsaasti omatoimisia perheitä pilkkimään. Maanantai ja tiistai ovat erityisesti suunnattuja lapsille ja nuorille kello 10–14. Tuolloin vapaa-ajan kalastajat neuvovat ja lainaavat kalastuksessa tarvittavia välineitä. Kalastus on maksutonta jokamiehen oikeudella. Jotta mahdollisimman monelle riittää kalan saamisen riemua, voi yksi seurue tai kotitalous kalastaa yhden lohikalan päivässä.

Janne Tarkiainen Suomen Vapaa-ajankalastajista korostaa, että aktiivinen pilkkiminen on mukava harrastus. Pilkillä ollessa mieli lepää ja myös saalista on monesti pilkkiretkeltä kotiin viemisinä.

– Hiihtoloman aluksi kannattaa tulla poikkeamaan Kaihun kodalla, sillä maanantaina ja tiistaina vapaa-ajankalastajat opastavat siellä nuoria pilkkimisen saloihin kello 10–14. Mukaan ei tarvitse välttämättä edes omia välineitä, niitä voi lainata järjestäjältä. Samalla pääsee näkemään, mitä kaikuluotain jään alta kertoo.

Tarkiainen lupaa, että suurimman kirjolohen saanut nuori palkitaan, ja perheen pienemmille on jaossa Arsi-ahvenen askartelukirjoja. Tapahtumalla halutaan tarjota erityisesti kouluikäisille aktiivinen ja toiminnallinen aloitus hiihtoloman viettoon. Yleisen taloustilanteen kiristyessä maksuton ja lähellä oleva tapahtuma luo monille mahdollisuuden aloittaa hiihtoloman vietto aktiivisesti Mikkelissä.

Mikkelin Ladun tapahtumavastaava Anja Marttila korostaa, että tällaisia tempauksia ja harrastusten tunnettavuuden lisäämistä Mikkeliin juuri kaivataan.

– Talvisessa luonnossa turvallisesti liikkuminen ja luonnosta nauttiminen ovat Mikkelin Ladun toiminnan keskeisiä tavoitteita. Luonto on Mikkelissä erityisen lähellä ja sinne mahtuu aina. Olemme mielellämme mukana luomassa Kaihulle talvista tapahtumaa niin kalastajille kuin muillekin ulkoilijoille.

 • tapahtuma-aika la 24.2.–su 25.2.24 klo 10–16 sekä ma 26.2–ti 27.2.24 klo 10–14
 • paikka Kaihunlahden kota-alue (kota-alueen suljettu lampi)
 • kalastus on kielletty Kaihunlahden (kota-alueen suljettu lampi) tiistaista 20.2. perjantaihin 23.2.
 • nuorille tarkoitettua opastusta ja välineistöä saatavilla maanantaina 26.2. ja tiistaina 27.2. klo 10–14
 • kalastus tapahtuu periaatteella 1 istutettu kala/kalaporukka/päivä
 • pyydystetyt kalat tulee tappaa välittömästi
 • vesialueeseen istutetaan noin 500 kalastuskelpoista kirjolohta
 • säävaraus – jos pakkanen estää siirrettävien kalojen istutuksen, kalastus tapahtuu jo lammessa olevilla kaloilla
 • kalastus tapahtuu aktiivikalastuksena eli yksi reikä, yksi onkija ja vapaa heiluttamalla
 • kalastustapahtuma on maksuton kalastuksen osalta jokamiehen oikeudella
 • Mikkelin Latu pitää kodalla tulet tapahtuman aikana ja maksua vastaan tarjoaa nokipannukahvia ja pientä purtavaa

Kuva: Jonne Vaahtera