Rantakylän 8. kotitalousluokkalaiset kisasivat Sapuska Sankarit -kilpailussa – tuomaristo sai maisteltavaksi huikeita annoksia

Nuoria kokkikisassa

Mikkelin ensimmäinen Suur-Savon Sapuska Sankarit -kisa järjestettiin keskiviikkona 10.4.2024 Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelissä.  Nuoret finalistit pääsivät kokkaamaan ammattikeittiössä Frans & Michellessä. Kilpailun esikarsinta oli suoritettu aikaisemmin koululla. Nyt jokaisen sarjan kolme parasta annosta esiteltiin arvovaltaiselle kahdeksanhenkiselle tuomaristolle, joka koostui ruoka-alan ammattilaisista sekä paikallisista vaikuttajista. Mukana tuomaroimassa olivat muun muassa kaupunginjohtaja Janne Kinnunen, Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Ari Miettinen sekä kondiittorimestari, Koko Suomi Leipoo -ohjelman tuomari Juliana Hokkanen.

Sapuska Sankarit -nimi on valittu oppilaille suunnatun nimikilpailun ehdotuksista. Mallia itse kilpailuun on otettu Satakunnan Osuuskaupan esimerkistä. Oppilaita opastamassa alkukilpailusta finaalin asti olivat Rantakylän yhtenäiskoulun kotitalousopettajat Johanna Lindbohm ja Niklas Kurvinen.

Sapuska Sankareiden mahdollistajana toimi Osuuskauppa Suur-Savo yhdessä Rantakylän koulun henkilöstön kanssa. Oppilaiden kilpailujoukkueissa oli 1-2 henkilöä ja jokainen joukkue valmisti annoksen yhteen kategoriaan, joita olivat alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Tuomaristo oli vaikuttunut annosten tasosta. Kategorioiden voittajille on luvassa kesätyöpaikka Osuuskauppa Suur-Savon yksiköistä. Kaikki finaaliin päässeet kilpailijat palkittiin lisäksi kunniakirjoilla ja palkinnoilla.

Ennen varsinaista kilpailua nuoret oli kutsuttu ravintola Frans & Michelleen iltapäivälounaalle, jonka aikana he pääsivät tutustumaan paitsi kokkien ja tarjoilijoiden työhön, myös tapakulttuuriin. Lisäksi paikalla oli Esedun edustajia kertomassa ravintola-alan koulutusmahdollisuuksista.

Kilpailu oli ensimmäinen laatuaan, mutta jo nyt siitä on toivottu vuosittaista perinnettä ja tämä toive tullaan toteuttamaan. Sapuska Sankarit oli ainutlaatuinen kokemus yläkouluikäisille nuorille. Vain erittäin harva yläkoululainen pääsee kokkaamaan ammattikeittiössä ja tarjoilemaan tekemiään herkkuja arvovaltaiselle tuomaristolle.    

brownie
Voittanut jälkiruoka brownie. Kuva: Sanna Neuvonen,