Mikkeli juhlistaa kansallista veteraanipäivää 27.4. Sodan ja rauhan keskus Muistissa

Suomen lippu, taustalla sininen taivas.

Mikkelin kaupunki järjestää kaikille avoimen ja maksuttoman ohjelmallisen veteraanipäivän tilaisuuden lauantaina 27.4.2024 kello 13–14 Sodan ja rauhan keskus Muistin auditoriossa, Ristimäenkatu 4.

Ohjelmassa kuullaan musiikkia Simos Sistersin sekä Ali Elkharamin esittäminä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Pöyry tuo tilaisuuteen kaupungin tervehdyksen, jonka lisäksi kuullaan myös nuorisovaltuuston edustajien tervehdys. Etelä-Savon tanssiopiston taituruutta päästään näkemään tanssin ja akrobatian muodossa. Sodan ja rauhan keskus Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen pitää tilaisuudessa Rauhan puheen. Ohjelma päätetään perinteikkäästi yhteisesti laulettavaan Maamme-lauluun. Tilaisuutta voi kunnioittaa juhlavalla pukeutumisella ja mahdolliset kunniamerkit yllä, mutta yleisöön pääsee asuun katsomatta.

Lisäksi Sodan ja rauhan keskus Muisti tarjoaa paljon omaa ohjelmaa kansallisen veteraanipäivän kunniaksi sekä alennushintaisen sisäänpääsyn näyttelyyn (10 euroa). Muisti ja sen yhteydessä oleva Päämajamuseo ovat avoinna kello 10–17. Jalkaväkimuseoon on veteraanipäivänä ilmainen sisäänpääsy, näyttelyt auki kello 11–15. Lisäksi veteraanipäivän viettoon kuuluu Puolustusvoimien seppelenlasku Hallitustorin Päämajapatsaalla kello 10.

Muistissa kylvetään rauhaa 27.4.

Kello 10–15 Muistin aulassa on käynnissä työpaja, jossa voi kylvää kukkien siemeniä. Istutukset saa halutessaan mukaan. Työpajaan on vapaa pääsy. Halutessaan osallistumismaksun voi suorittaa paikalla olevien hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyslippaisiin. Varoilla autetaan tämän päivän kriisien keskellä olevia ihmisiä. Järjestöjen edustajat myös kertovat toiminnastaan.

Kello 10.30 auditoriossa esitetään dokumenttielokuva Gardening in War Zone. Elokuva kertoo Ukrainan Harkovassa sodan keskellä puutarhaa viljelevästä Alla Olkhovskasta. Mitä puutarhan hoito merkitsee jatkuvien ilmahälytysten keskellä? Elokuva on englanninkielinen. Elokuvan jälkeen noin kello 11 Pihailon kouluttava puutarhuri Lea Rauta pitää puheenvuoron puutarhanhoidon merkityksistä eri aikoina otsikolla Puutarhassa kasvaa toivo. Elokuvaan ja luennolle on vapaa pääsy.