Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa 29.5.

Vaalimainos.

Vuoden 2024 europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 29.5. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistaina 4.6. Ennakkoon äänestäminen on mahdollista missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa.

Mikkelissä voi äänestää ennakkoon kauppakeskus Stellassa, Graanilla, Rantakylässä, Anttolassa, Haukivuorella, Otavassa ja Ristiinassa. Lisäksi Mikkelissä on ennakkoäänestyksen aikaan äänestysbussi. Ennakkoäänestyksen aikataulut voi katsoa osoitteesta mikkeli.fi/euvaalit2024.

Europarlamenttivaalit toimitetaan yhtä aikaa kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa. Vaaleissa Euroopan parlamenttiin valitaan 720 jäsentä eli meppiä, jotka edustavat Euroopan unionin kansalaisia unionin tasolla. Suomesta parlamenttiin valitaan 15 jäsentä. Valituksi tultuaan parlamentin jäsenet yleensä liittyvät johonkin Euroopan laajuiseen poliittiseen ryhmään.

Euroopan parlamentti on Euroopan unionin kansanedustuslaitos, joka säätää lait ja hyväksyy EU:n talousarvion yhdessä Euroopan unionin neuvoston kanssa. Lisäksi parlamentti valvoo komissiota ja EU:n virastoja.

Suomalaiset ehdokkaat ovat ehdolla koko maassa, joten voit äänestää heistä ketä tahansa.

Linkki: Lisää tietoa europarlamenttivaaleista

Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntaina 9.6. Vaalipäivänä kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan kello 9.00–20.00. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa äänioikeusilmoituksessa.