Jukolan viesti juostaan kesällä 2025 Mikkelissä

Suunnistajia otsalamppujen kanssa.

Vuoden päästä kesäkuussa Mikkeli on näyttämönä Jukolan viestille ja Venlojen viestille. Kilpailut muodostavat maailman suurimman viestisuunnistustapahtuman 14.–15.6.2025. Jututimme Mikkeli-Jukolan pääsihteeriä Sami Leinosta ja Jukolan talkooporukan viestintä- ja mediavastaavaa Mervi Simoskaa.

Pääsihteeri Sami Leinosella on kokemusta samasta pestistä myös kahdelta aiemmalta Jukolalta – Joensuusta 2017 ja Rovaniemeltä 2021.

– Pääsihteerin tehtäviin kuuluvat kilpailu- ja tapahtumakokonaisuuden järjestelyt, Leinonen luonnehtii tehtäväänsä.

Töitä riittää, joten tärkeässä roolissa Jukola-organisaatiolle ovat nimenomaan talkoolaiset.

– Talkoolaisten viestintä- ja mediatiimi huolehtii muun muassa nettisivuista ja some-kanavista. Puolen tusinan henkilön tiimimme tekee tiivistä yhteistyötä pääsihteerin kanssa. Uusia talkoolaisia otamme myös mielellämme mukaan! Mervi Simoska vinkkaa.

Edellisen kerran Jukolan viesti järjestettiin Mikkelissä vuonna 2009 – tuolloin kilpailukeskus sijaitsi raviradalla ja kilpailumaasto Kalevankankaalla. Ensi kesänä Jukola on Tikkalassa, paikallisen SBS Betonin tehtaan mailla. Järjestäjäseurana on suunnistusseura Navi. Jälleen kerran tapahtuman merkitys tulee olemaan valtava.

– Mikkeliin saapuu lähes 20 000 suunnistajaa, heistä ehkä jopa 4000 ulkomailta. Talkoolaisia on kilpailuviikonloppuna noin 1300–1500. Rahasta kun puhutaan, on Jukolan aluetaloudellinen vaikutus viidestä seitsemään miljoonaa euroa, Sami Leinonen avaa lukuja.

Mikkeli on yhden yön ajan suunnistavan maailman keskipiste. Jukola näkyy ja kuuluu mediassa. Yleisradio televisioi viestit. Jukolan viestin lähtö yötä vasten on kilpasuunnistuksen klassista kuvastoa, kun sekä maailman huiput että amatöörit lähtevät otsalamput loimuten suomalaiseen kesämetsään.

– Medianäkyvyys on todella laaja. Järjestelyiden puolesta voin lisätä, että yleisötapahtumana Jukola on erittäin vastuullinen. Suunnistusväki kunnioittaa ympäristöä ja luonnossahan vastuullisuusasiat korostuvat, Mervi Simoska sanoo.

Simoska myös pohtii Jukolan merkitystä Mikkelille ja toisaalta Mikkelin merkitystä Jukolalle.

– Jukola saa Mikkelissä varmasti ansaitun huomion isona tapahtumana; se ei siis huku muiden tapahtumien jalkoihin. Jukola on myös paljon muuta kuin vain viikonloppu, takana on pitkä prosessi ja valmistautuminen. Ei ole itsestään selvää millekään paikkakunnalle saada tämä iso tapahtuma. Jukola täydentää Mikkelin tapahtumakesää hienosti.

Urheilukaupunki Mikkeli on valmiina isännöimään Jukolaa

Mikkeli tunnetaan perinteisesti merkittävänä mökki- ja kesäkaupunkina, mutta kaupunginjohtaja Janne Kinnunen muistuttaa myös monipuolisista tapahtumista ja urheilun voimasta.

– Jukolan viesti on valtaisa ponnistus kaikilta järjestelyihin osallistuvilta. Siksi kiitänkin jo valmiiksi kaikkia, jotka mahdollistavat tämän hienon tapahtuman, Kinnunen sanoo.

– Mikkeli on liikunta- ja urheilukaupunki. Ympäristömme tarjoaa hyvät puitteet myös suurten urheilutapahtumien järjestämiselle, ja onhan tämä huikeaa, että kesäkuussa 2025 Mikkelissä koetaan Jukolan tuomaa säpinää. Lisäksi Jukolan antama näkyvyys ja kilpailijoiden sekä järjestäjien kokemukset ovat arvokkaita asioita tulevaisuuden kannalta: Mikkelissä kannattaa järjestää suuria, kansainvälisiäkin tapahtumia, ja kaupunki suhtautuu mahdollisuuksiin avoimesti.

Kinnunen myös muistuttaa, että Jukola tarvitsee innokkaan suhtautumisen myös paikallisilta ihmisiltä. Suosiosta tapahtuman onnistuminen ei kuitenkaan jää kiinni.

– Me kaikki tiedämme, kuinka suosittu Jukolan viesti on myös yleisön näkökulmasta. Olen varma, että Mikkelissäkin kilpailukeskus on tupaten täynnä, kun Jukolan yö starttaa. Sitä erityistä urheiluhetkeä on syytä odottaa suurella innolla!       

Mikkeli-Jukolaan 2025 voi tutustua lisää osoitteessa jukola.com/2025.

Kuva: Vuoden 2023 Jukolan viestin lähtötunnelmaa Porvoossa (kuvaaja: Sanna Reponen).