Mikkelissä torjutaan jättipalsamia mobiilipelin avulla 17.6. alkaen

Jättipalsami.

Mikkeliläiset voivat kohta tienata rahaa tililleen hävittämällä kaupungin mailta löytämiään jättipalsameja. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.

Mikkelin joukkoistettu jättipalsamitorjunta käynnistyy 17. kesäkuuta, kun kasvustot ovat kooltaan helposti tunnistettavissa. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden.

– Peliin osallistutaan kitkemällä joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä jättipalsamiesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu jättipalsamiesiintymän pinta-alaan ja tiheyteen. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Lähtökohtaisesti jättipalsamin kitkemissesonki kestää kesän ajan elokuun loppuun saakka. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen.

Pelialueena on Mikkelin kaupungin asemakaavan mukainen yleinen alue eli pelaaminen ei ole mahdollista yksityisillä tonteilla ja pihoilla. Sovellus tunnistaa automaattisesti pelialueen. Jättipalsamin toinen torjuntakerta on heinä-elokuussa samoilla pelialueilla.

– Jättipalsamia riittää joka puolella, mutta se on helposti torjuttava jopa lapsille. Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, joten sen torjuminen on tärkeää. Samalla Crowdsorsa-sovelluksen käyttäminen on uusi ja hauska keino joukkoistettuihin vieraslajitalkoisiin. Mikkelin kaupunki pilotoi nyt tällaista tapaa, mutta on hyvä muistaa, että jättipalsamiongelmaa ei toki yhdessä kesässä hoideta. Syksyllä kuitenkin näemme, millaisia tuloksia on yhdessä saatu aikaan, sanoo kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen.

Jättipalsamin kitkeminen on teknisesti helppoa eikä vaadi erityisiä varusteita.

– Kitketyt jättipalsamit voi kuivattaa tai hävittää sekajätteen mukana. Sovellus ohjeistaa pelaajia myös tässä asiassa, Vuorinen sanoo.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan Crowdsorsan avulla Mikkelin lisäksi myös esimerkiksi Savonlinnassa, Kajaanissa, Porvoossa ja Tampereella. Lisätietoja jättipalsamista ja sen hävittämisestä on vieraslajit.fi-sivustolla. Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus pitää vieraslajit ja niiden levinneisyys kurissa.

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön jo neljässä maassa. Mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi. Pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä.

Kuva: Jättipalsami (kuvaaja: Kari Schnellmann, WWF).