Anttolaan valmistui ainutlaatuinen luontoon sijoittuva pyörärata

Kaksi lasta pyöräilemässä.

Anttolan uusi pyörärata on keskelle luontoa rakennettu kokonaisuus, joka sopii kaiken ikäisille pyöräilijöille.

Pyöräradan on suunnitellut Antti Nousiainen Trail Ahead oy:stä.

– Rata muistuttaa lähinnä pump track -rataa. Anttolan rata erottuu kaupungin keskustoista löytyvistä radoista luonnollisempana, metsäisenä olosuhteena. Luonnon ympäristö tarjoaa radalle ainutlaatuisen tunnelman, aivan toisenlaisen kuin avoimille alueille asfaltoiduille pump track – radoilla, Nousiainen luonnehtii.

Jokainen luontoon toteutettu pyörärata on anitulaatuinen, niin myös Anttolassa. Antti Nousiainen vastasi myös radan rakentamisen työnjohdosta ja viimeistelystä maansiirtoyrittäjä Vesa Pulkkisen kanssa. Radan muodot on tehty paikalla olevaa maata muokkaamalla siten, että lisämaan tarve on mahdollisimman vähäinen. Radan muodot kunnioittavat jykevää koivikkoa ja puiden juuret on topattu maakerroksella juurivaurioiden välttämiseksi niin rakentamisen kuin käytön aikana. Flow-tyyppiselle pyöräreitille ominaisesti mutkat on kallistettu vauhdin säilyttämisen helpottamiseksi, mikä erottaa reitin muista rakennetuista pyöräilyväylistä. Nousiainen kertoo samantyylisiä metsäisiä ja kestävästi toteutettuja flow-reittejä olevan muun muassa Heinolan Vierumäellä sekä Lapin matkailukeskuksissa.

Anttolan pyörärata on kaiken kokoisille pyöräilijöille soveltuva paikka nauttia luonnossa pyöräilystä. Pyörärata koostuu jääkiekkokaukalon koillispuolelle sijoittuvasta kaksisuuntaisesta kumpusuorasta (pituus noin 70 metriä) sekä metsäalueella kiertävästä yksisuuntaisesta rengasreitistä (pituus noin 200 metriä), jota ajetaan vastapäivään. Kumpusuora toimii siirtymänä. Kumpusuoran ja rengasreitin risteyskohdassa on luonnollinen taukopaikka kierrosten välillä. Koulukeskuksen vieressä vehreällä alueella kiertävä kumpuileva ympyräreitti tarjoaa vauhdin huumaa turvallisesti ja reitin sorapinnan myötä se on kestävä ja käytettävissä kelillä kuin kelillä.

– Rata tulee olemaan aktiivisessa käytössä myös koulun välitunneilla, toteaa Petri Noponen, joka toimii opettajana Anttolan yhtenäiskoululla ja on Anttolan Urheilijat ry:n varapuheenjohtaja. Anttolan Urheilijat oli mukana radan suunnittelussa ja toteutuksessa sekä jatkossa myös radan kunnossapidossa.

Pyöräradan rakentaminen Anttolaan oli hyvän yhteistyön tulos. Anttolan aluejohtokunta suunnittelutti pyöräradan viime syksynä ja esitti rataa Anttolasta Mikkelin kaupungin osallistuvan budjetoinnin kohteeksi, jollaiseksi se myös päätyi. Kaupunki varasi radan rakentamiseen 15 000 euroa. Anttolan aluejohtokunta osallistui rakentamisen kustannuksiin tämän vuoden käyttöbudjetistaan. Lisäksi Anttolan Urheilijat on hakenut testamenttivaroista avustusta radan viimeistelyyn ja pyöräilyharrastuksen edistämiseen.

– Radan rakentamisesta lähtee isot kiitokset Mikkelin kaupungin liikuntatoimen viranhaltijoille, erityisesti Tiina Juholalle ja Jari Turuselle, jotka sinnikkäästi veivät hanketta Anttolan aluejohtokunnan ja Anttolan Urheilijoiden kanssa eteenpäin. Hyvällä yhteistyöllä saatiin rata rakennettua jopa ennakoitua nopeammassa ajassa, Anttolan aluejohtokunnan puheenjohtaja Taina Harmoinen kiittelee.

Pyöräradan nimikilpailu järjestetään syksyllä koulujen alettua. Samoin on luvassa erilaisia pyöräilytapahtumia radalla. Ensimmäinen pyöräilytapahtuma on luvassa maanantaina 8.7. kello 14–16, jolloin vietetään Anttolan pyöräradan avajaisia. Avajaiset ovat kaikille avoimet. Omat pyörät ja kypärät mukaan. Avajaisissa on koekäytössä muutama BMX-pyörä. Palanpainikkeena on tarjolla jäätelöä ja limsaa.