Digital Archiving Futures -tapahtuma kokoaa Mikkeliin satoja tiedonhallinnan asiantuntijoita Memory Campukselle

Arkistotyöntekijä.

Mikkelissä 4.–6.9.2024 järjestettävään tiedonhallinnan tapahtumaan osallistuu yhteensä noin 500 kirjasto-, arkisto- ja museoalan asiantuntijaa 40 eri maasta. Paikalle Mikkeliin saapuu 100 henkilöä, ja verkon kautta osallistujia on noin 400.

Memory Campus järjestää Digital Archiving Futures – Digiarkistojen tulevaisuuskuvat -tapahtuman Xamkin Mikkelin kampuksella yhdessä tiedonhallinnan tutkimuskeskus Digitalian kanssa. Tapahtuma on herättänyt valtavasti kiinnostusta niin Suomessa kuin ulkomailla. Mikkelissä on tarjolla valtakunnallisesti ainutlaatuista digitaalisen tiedonhallinnan ja arkistoinnin koulutusta ja kehittämistoimintaa.

Tapahtuma vahvistaa Mikkelin ja Memory Campuksen merkitystä digitaalisen tiedonhallinnan kärkitoimijana Suomessa. Memory Campus -klusteri saa alan uusinta tietoa toimijoidensa käyttöön, ja alueen osaamista voidaan markkinoida kansainvälisille toimijoille, Memory Campuksen ohjausryhmän puheenjohtaja, Mikkelin kaupungin strategia- ja kehityspäällikkö Aki Kauranen toteaa.

Yhteiskuntamme ja kulttuurimme elää yhteisestä kulttuuriperinnöstä. Sillä tarkoitetaan kaikkia niitä aineellisia tai aineettomia asioita ja käytäntöjä, jotka heijastavat ihmisten arvoja, uskomuksia, tietoa ja perinteitä. Digitaalinen aikakausi tuo kuitenkin omat haasteensa arvokkaan tiedon säilymiseen.

Siksi haluammekin tuoda yhteen aineistojen ja tiedonhallinnan kokoajat, säilyttäjät ja kehittäjät tähän kolmipäiväiseen tapahtumaan, joka järjestetään Mikkelissä, Suomen arkistopääkaupungissa, Memory Campuksen ohjelmakoordinaattori Kati Saltiola Xamkista kiteyttää.

Puhujina muun muassa jaetun tiedon ja tekoälyn asiantuntijoita Suomesta, Virosta ja Iso-Britanniasta

Torstaina englanninkielisessä seminaarissa esiintyy puhujia KAM-sektorilta (kirjastot, arkistot ja museot) ja tiedonhallinnan alalta Euroopasta. Mukana kansainvälisen päivän puhujissa on asiantuntijoita Suomesta, kuten muun muassa Musiikkiarkistosta, Kansallisarkistosta sekä Kansalliskirjastosta, ja kansainvälisiä puhujia saapuu seminaariin muun muassa Virosta ja Iso-Britanniasta. Seminaarin puheenvuorot käsittelevät jaetun tiedon, tekoälyn ja yhteistyön teemoja.

Tapahtuman päätöspäivänä, perjantaina järjestetään jo kahdeksatta kertaa Digitaalisen tiedon kesäkoulu, joka jatkaa keskustelua kansainvälisen päivän teemoista. Kesäkoulu kokoaa paikalle kotimaisia puhujia ja yleisöä. Päivän punainen lanka kiteytyy jo avauspuheenvuorossa, jossa Mindhive Oy:n Ville Venäläisen aiheena on Tekoäly ja menneisyyden tulevaisuus. Kesäkoulu ruotii teemaa niin tekoälyn kehittämisen, vanhojen aineistojen digitoinnin kuin kokoelmien hyödyntämisen näkökulmista.

Digital Archiving Futures – Digiarkistojen tulevaisuuskuvat -tapahtuma on osa Memory Campus tiedonhallinnan kansainväliseksi klusteriksihanketta, jota rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahasta (AKKE). Memory Campus -klusterin omistaa Mikkelin kaupunki ja sitä koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

Maksuttomaan tapahtumaan voi vielä ilmoittautua etäosallistujaksi viimeistään 1.9.2024. Linkki ilmoittautumiseen.

Kuva: Ulla Jurvanen