Kaupunginorkesterin kausi alkaa kanteleen kielillä torstaina 29.8.

Nainen ja kantele.

Mikkelin kaupunginorkesterin syksyn 2024 avauskonsertti kuullaan Mikaelissa torstaina 29.8. kello 18 alkaen.

Kanteleen kielillä -konsertissa saadaan kuulla uutta musiikkia säveltäjä Kalevi Aholta. Solistina konsertissa on kanteletaiteilija Laura Linkola. Konsertin ohjelma koostuu kokonaisuudessaan suomalaisesta musiikista. Konsertin johtaa Mikkelin kaupunginorkesterin pääkapellimestari Erkki Lasonpalo.

Kantele on varmasti jokaiselle suomalaiselle jollain tasolla tuttu soitin. Koulussa soitettava viisikielinen kuitenkin eroaa melkoisesti konserttikanteleesta, jossa on tavallisesti noin 40 kieltä ja kromatiikan mahdollistava viritysjärjestelmä. Konserttikanteleen ohjelmisto ulottuu Bachista Saariahoon ja tämän konsertin myötä myös Kalevi Ahoon. Konsertissa nimittäin kantaesitetään 75-juhlavuottaan viettävän Kalevi Ahon Kantelekonsertto.

Ahon kantelekonsertto hyödyntää konserttikanteleen erilaisia soittotekniikoita, jotka vaihtelevat näppäilystä kapuloiden tai jousen käyttöön, raapimiseen ja glissandoihin. Laura Linkolan Aholta tilaama puolituntinen teos on sävelletty kanteleelle, jousiorkesterille ja lyömäsoittajalle.

Laura Linkola on kantelisti ja kapellimestari, joka nauttii suuresti näiden tehtävien vastakkaisista olemuksista. Kanteleella Linkola on esiintynyt muun muassa kahdesti Sveitsin kansallisessa radiossa ja Kuhmon kamarimusiikissa sekä ollut kantaesittämässä kahta kamarioopperaa.

Kapellimestari Erkki Lasonpalon ohjauksessa konsertissa kuullaan jousiorkesterimusiikkia suomalaisen säveltaiteen isoilta nimiltä Sibeliukselta ja Joonas Kokkoselta. Sibeliuksen Rakastava ja Joonas Kokkosen Musiikkia jousiorkesterille kuuluvat molemmat kotimaisen jousiorkesterikirjallisuuden merkkiteoksiin. Konsertti avataan kansanmusiikkiteemalla, kun orkesteri tarjoilee harvoin kuullun Greta Dahlströmin Kansanlaulun Houtskarista (Folksvisa från Houtskär).

Linkki: Liput konserttiin