Tänä syksynä tulee kuluneeksi 280 vuotta ensimmäisistä Mikkelin markkinoista. Pitkiä markkinaperinteitä juhlistetaan syksyn aikana.
– Hyvillä mielin voimme todeta, että markkinaperinteet jatkuvat Mikkelissä vahvoina. Markkinoilla on Mikkelissä vuosisatainen historia ja haluamme juhlistaa pyöreitä vuosia syksyn mittaan, kertoo Kaija Ahonen Mikkelin torikauppiasyhdistyksestä.
Vuoden 1744 syysmarkkinat olivat pieni paikallinen tapahtuma ja ne pidettiin Mikkelissä Naisvuoren kupeessa. Vuonna 1838 markkinoiden pitopaikaksi vakiintui Hallitustori, mikä käynnisti markkinoiden kulta-ajan.
Meno markkinoilla oli pari sataa vuotta sitten hieman toisenlaista kuin nykyään. Kaupunki täyttyi ihmisistä ja markkinoilla oli monenlaista silmänkääntäjää. Esko Partasen toimittamassa Aikain takaa -julkaisussa tohtori Martti Varsta kuvaa 1800-luvun markkinahumua Mikkelissä seuraavasti:
“Päivisin oli kaupungissa tungos joka paikassa. Viinalla inspiroitujen, hurjasti ajavien hevosmiesten huuto ja hälinä kaduilla ja turuilla kilpailemassa hevosten hirnunnan ja lehmien ammunnan kanssa. Hirvensalmelaiset tuohikontit selässä ahtautta lisäämässä. Maalaisnaiset kiersivät kangaspakka kainalossa talosta taloon, pujotellen hevosten ja ihmisten jaloissa.”
Syysmarkkinat olivat sadonkorjuun juhlaa, ja silloin tarjolle tuotiin viljaa, juureksia, karjaa ja käsitöitä. Satokauden antimet ovat pääosassa Mikkomarkkinoilla edelleen, ja ruoka- ja tavaratarjonta on runsastunut ja monipuolistunut entisajoista huomattavasti.
Syyskuun ensimmäisenä lauantaina 7.9. pidettävät yhdistetyt kuukausimarkkinat ja Syyskestit käynnistävät Mikkelin torin juhlasyksyn. Perinteisiä sadonkorjuumarkkinoita kunnioittaen tarjolla on lähituottajien satokauden juureksia, vihanneksia, omenoita, marjoja, säilykkeitä, lihaa, kalaa ja muita ruokatuotteita.
Mikkelin torikauppiasyhdistys juhlistaa satokautta tarjoamalla maksutonta sosekeittoa kello 11 alkaen.
Syyskausi huipentuu kaksipäiväisiin Mikkomarkkinoihin 15.–16.10. Marraskuussa ja joulukuussa on normaalisti kuukausimarkkinat, ja 13.12. avautuu tunnelmallinen joulutori, joka on avoinna joka päivä aina aatonaattoon asti.