Riihisaari – Savonlinnan museo ja Mikkelin kaupungin museot järjestävät luentotapahtuman Vettä, bensaa, rautaa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeemaan Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot liittyen lauantaina 7.9. kello 12–16. Paikkana on Sodan ja rauhan keskus Muistin auditorio, osoitteessa Ristimäenkatu 4. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Tilaisuuden ohjelma
Klo 12.00 Tilaisuuden avaus – rakennustutkija Katri Nousiainen, Riihisaari – Savonlinnan museo
klo 12.05 Sisävesien kulttuuriperintö – Amanuenssi Mikko Pentti, Mobilia Auton ja tien museo
Esityksessä kuullaan ihmisen vaikutuksesta luonnonvesiin kattaen erilaiset koskenperkaukset, järvenlaskut, ojitukset ym. tulvasuojelun ja peltomaan saamisen nimissä tehdyt työt ja edetään varsinaisiin vesiväyliin, joita pääsääntöisesti on rakennettu vasta 1800-luvulta lähtien. Tähän kuuluu möljien, kanavien ja merimerkkien rakentamista, mutta myös ruoppausta ja väylän perkausta.
Klo 13.05 Vauhdin arkkitehtuuria – Linja-autoasemien ja huoltoasemien historiaa – FT, taidehistorian dosentti Riitta Niskanen
Esitys valottaa bensiiniasemien ja linja-autoasemien taivalta, joka lähti liikkeelle bensapumpuista, johti 1920-luvulla yhteisiin asemiin ja kehittyi 1970-luvulta lähtien kulutuskeitaiksi ja monitoimikeskuksiksi. Huoltoasemista on tullut koko kansan olohuoneita, linja-autoasemat ovat puolestaan linjaverkoston supistuessa ja lipunmyynnin digitalisoituessa kutistuneet pääasiassa tienvarsien pysäkeiksi.
Klo 14.05 Kahvitauko (omakustanteinen)
Klo 14.50 Ratajätkät Mikkelissä – Museonjohtaja Kalle Kallio, Työväenmuseo Werstas
Rautateiden rakentaminen alkoi Suomessa vuonna 1857. Vuonna 1889 valmistunut Savon rata toi raideyhteyden Kuopioon saakka. Mikkelistä tuli luonnollisesti väliasema, joka palveli niin sisävesiliikennettä, lääninhallitusta kuin varuskuntaa. Rautatienrakentajille rakentamispäätökset toivat ennen muuta leivän pöytään ja savolaisille kaivattuja raideyhteyksiä maailmalle. Elämä maaseudulla aina muuttui, kun ratalinjan varteen saapui rakentajia etsimään töitä ja kattoa päänsä päälle. Uusi aika tuli ratajätkien mukana Savoon ja rikkoi maaseudun totutun elämänrytmin. Luennolla kerrotaan radanrakentajien elämästä ja rautatien tulosta Mikkeliin.
Järjestäjät: Riihisaari – Savonlinnan museo ja Mikkelin kaupungin museot
Luennoitsijat
Mikko Pentti
Tieliikenteen valtakunnallisessa vastuumuseo Mobiliassa esinekokoelmista vastaavana amanuenssina työskentelevän Mikko Pentin työajasta pääosa kuluu erilaisten Väylävirastolle tehtävien kulttuuriperinnön hoitoon liittyvien projektien parissa.
Riitta Niskanen
Lahtelainen filosofian tohtori ja taidehistorian dosentti (HY), joka on eläkkeellä Lahden museoiden tutkijan tehtävistä. Kirjoittanut paljon tieteellisiä ja populaareja tekstejä pääosin modernin arkkitehtuurin historiasta.
Kalle Kallio
Museonjohtaja ja filosofian tohtori Kalle Kallio on tutkinut suomalaisia rautatienrakentajia ja julkaissut heidän kokemuksistaan teoksen Ratajätkät (SKS Kirjat 2022).